42 країни світу закликали росію вивести своїх військових із ЗАЄС

42 країни світу закликали Росію вивести своїх військових із Запорізької атомної електростанції. Їхнє перебування там створює загрози для її безпечної роботи. Присутність російських військових сил на Запорізькій атомній електростанції заважає оператору та українській владі виконувати свої зобов’язання з ядерної та радіаційної безпеки відповідно до міжнародних конвенцій і стандартів безпеки МАГАТЕ.

Неспровокована та невиправдана загарбницька війна Російської Федерації проти України, суверенної держави, є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН. 42 країни рішуче підтримують важливість основоположних семи стовпів ядерної безпеки, як це викладено Генеральним директором МАГАТЕ Гроссі.

Велику небезпеку для цих принципів становить контроль Росії над Запорізькою АЕС – найбільшою АЕС Європи. Розміщення російського військового персоналу та озброєння на ядерному об’єкті є неприйнятним і порушує принципи безпеки та гарантій, які всі члени МАГАТЕ зобов’язалися поважати.

До заяви приєдналися усі члени ЄС і Євросоюз як окремий підписант, Норвегія, Британія, Ісландія, США, Канада, Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія, Грузія, Молдова, Чорногорія, Ліхтенштейн, Північна Македонія та Туреччина.

“Ми закликаємо Російську Федерацію негайно вивести свої військові сили та весь інший несанкціонований персонал із Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць та всієї України. Ми рішуче засуджуємо використання Росією дезінформації для спроби виправдати свої незаконні дії в Україні. Міжнародна спільнота притягне Росію до відповідальності за її агресію, і Росія має понести повну відповідальність за свої протиправні дії в Україні”, – йдеться у заяві.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56