94 країни ООН проголосували за репарації для України від росії

Сьогодні 14 листопада Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України». За резолюцію проголосували 94 країни, проти проголосували 13, іще 74 вирішили утриматися.

Проти резолюції виступив так званий російський міжнародний альянс – росія, Білорусь, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Сирія, Зімбабве та Центральноафриканська Республіка.

У резолюції держави ООН підтвердили, що росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини. Відповідно, юридичні наслідки для рф мають передбачати відшкодування збитків, завданих Україні.
 

 
На відміну від резолюцій Ради Безпеки, резолюції Генеральної Асамблеї не є юридично зобов’язуючими, але вони відображають думку світової спільноти та продемонстрували широке неприйняття воєнних дій росії.
 
У той же час Росія, яка має право вето в Раді Безпеки, заблокувала всі спроби найвпливовішого органу ООН вжити заходів після того, як президент рф путін наказав своїм військам вторгнутися в Україну 24 лютого. Однак у Генеральній Асамблеї немає права вето, і вона вже ухвалила чотири резолюції, які засуджують російське вторгнення.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56