Чому в Одесі курортний район назвали “Аркадія”

Одеський краєзнвець та історик Дмитро Жданов повідомив цікаву історію, чому один з одеських курортних районів називається Аркадія і коли ця назва вперше з’явилася.

Офіційно власну дачу «Аркадією» на початку 1890-х назвав діректор одеської конки Еміль Камб’є.Але чому Еміль Камб’є вибрав для своєї дачі таку назву? І хто ж уперше згадав слово «Аркадія» у контексті приморської балки біля Одеси?

В «Одеському альманаху» за 1839 рік є мальовничий опис Одеси професора Рішельєвського ліцею Костянтина Зеленецького: «Навесні у святкові дні, більше за інших пожвавлюється дача О.С. Стурдзі. Тоді сімейства іноземців середньої руки з’їжджаються на неї… Чудовий вид цієї дачі. Грізні скелі, усіяні чагарниками та деревами, далекий протік вод, нарешті безліч гуляючих, розсіяних між деревами та чагарниками, за скелями та по скату прибережної гори – складає чудову картину, яка мимоволі приводить на думку золоті дні стародавньої Аркадії».

Цілком можливо, що це поетичне порівняння заміської дачі (межи Одеси тоді були дещо іншими) і дало назву знаменитому Одеському курорту. З’явившись у 1839 році топонім «Аркадія» відродився в 1890-х і настільки вписався в цей шматочок одеського узбережжя, що згодом одесити забули історію його походження.
 

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56