Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав Оскар у номінації “Найкращий документальний фільм”

Український фільм «20 днів у Маріуполі», знятий під час штурму російськими окупантами мирного міста Маріуполь, отримав нагороду «Оскар» як найкращий документальний фільм на церемонії вручення премії «Оскар-2024» у Лос-Анджелесі. Про військові злочини та жорстокість росіян тепер дізнається ще більше людей у США – саме там зараз росте число скептиків серед жителів та політиків, які блокують військову допомогу Україні.

Це перший Оскар, який отримав український фільм в історії. Режисер Мстислав Чернов заявив, що краще б він цього фільму не знімав: «Для мене велика честь, але я, мабуть, буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що хотів би ніколи не знімати цей фільм. Я хочу мати можливість обміняти це на те, що росія ніколи не нападе на Україну, ніколи не вторгнеться в наші міста. Я хотів би мати можливість обміняти це на росіян, які не вбивають 10 000 моїх співвітчизників-українців». Чернов сказав, що він також хотів би обміняти честь на те, щоб Росія звільнила заручників, а також цивільних осіб, які зараз перебувають у в’язницях.

«Я не можу змінити історію. Я не можу змінити минуле. Але ми всі разом, ви — одні з найталановитіших людей у світі — можемо зробити так, щоб історія була виправлена, правда переможе, а люди Маріуполя та ті, хто втратив життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію».
 

 
Фільм «20 днів у Маріуполі» створили режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які ризикуючи своїм життям, залишалися в Маріуполі, щоб зафіксувати початок знищення українського міста агресивними російськими варварами.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56