Кохання і книги як терапія: бібліоніч в Одеській науковій бібліотеці

Сучасні українські реалії – це виклик, але справжні почуття та щирі книжки – це найсильніша зброя, що завжди перемагає темряву. 14 лютого 2024 року, у стінах найстарішої публічної бібліотеки України, вже вшосте відбулась Велика Одеська Бібліоніч.

Вже декілька століть традиція відзначати 14 лютого День святого Валентина шириться світом. А ще саме у цей день, у 2012 році, започатковано Міжнародний День книгодарування. В Одеській національній науковій бібліотеці 14 лютого відмічають як подвійне свято вже шостий рік поспіль, бо добре знаються на тому, наскільки сильно книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного. Приміром, саме у цій бібліотеці декілька щасливих пар знайшли своє кохання і створили сім’ю.

… Рівно о 17-й годині Велика Одеська Бібліоніч VI розкрила свої обійми, засвітилася безліччю вогників і прикрас у найстарішій бібліотеці України, заповнилася гаміром, засяяла яскравими фотозонами. Крилаті книжкові феї вітали кожного відвідувача, музичні імпровізації солістки Одеської обласної філармонії ім. Д. Ойстраха Тетяни Кравченко налаштовували на атмосферу свята. Паралельно, на другому поверсі, відбувався концерт викладачів і учнів Мистецької школи №11 м. Одеси. Гарний початок – половина справи!

Із вдячністю для тих, хто захищає наше життя і власне можливість святкувати в тилу, усі охочі підтримали українських захисників на реабілітації – залишили їм книги, ставши учасником патріотичної акції «Бібліотека – українському воїну». Велика подяка директору з розвитку видавництва «Гельветика» Катерині Головко, яка передала примірники книги незламного поета Михайла Олійника з автографами автора, Галині Дольник, очільниці «Книгарні-кав’ярні», за надихаючу патріотичну підбірку книжок та – усім фахівцям бібліотеки, які купили сучасні українські книжки для передачі пораненим воїнам.

Програма Бібліоночі в ОННБ була, як завжди, насичена і різноманітна. У різних локаціях книгозбірні водночас на двох поверхах відбувалися цікаві заходи, так що гостям часом було важко зробити вибір. Серед них: «Бібліомантія: ворожіння на кохання» та урочисте підбиття підсумків конкурсу «PRO-читання» від Одеської обласної бібліотеки для юнацтва; квест «Бібліотечна подорож країною кохання»; вистава японського театру «Камішібай» з українським казковим героєм; краєзнавчі квізи та літературні вікторини для дітей і дорослих. А ще бажаючі могли отримати у дарунок свій портрет, зроблений нашвидкуруч художницею Еліною Жуковою; подивитися дефіле від міжнародного модельного агентства «Royal Family Models»; відчути справжній смак гарної літератури у бібліокавʼярні «Книжка й кава = гарна пара!».

Одеська національна наукова бібліотека цьогоріч підготувала цілу низку пізнавально-розважальних заходів: виставку «Книжкова Love Story», а 14-ть поетів Одеси – міста літератури ЮНЕСКО – читали вірші у літературній вітальні «Поезія – це завжди неповторність». Приємним сюрпризом для всіх відвідувачів став приїзд та виступ Тараса Федюка – українського поета, президента Асоціації українських письменників, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка.

Майстер-класи були розраховані на широке коло інтересів відвідувачів. І для тих, хто любить проводити дозвілля, створюючи неймовірні хенд-мейд прикраси (як завідуюча редакційним відділом ОННБ Наталія Майданюк), і для тих, хто хоче навчитися чарівному мистецтву витинанки, як це вміє народна майстриня Маріанна Панасюк. А тим, хто мріяв опанувати техніку акварелі від художниці та педагога (що не завжди поєднується в одній людині), пощастило помалювати весняні квіти під кураторством Ярини Кобилінської.

Окрім того, гості бібліотеки завзято віршували рядки у салоні літературного буриме «Поетичні імпровізації», а театральна студія «Очима ти сказав мені: люблю» від народної артистки України Діани Малої привабила тих, хто шукав натхнення та словесних підказок для власних освічень у коханні в любовній ліриці видатних українських поетів.

Бажаючі відвідали майстер-клас «Що читають успішні люди» Олександри Решмеділової та телеведучої Світлани Пензової «Книги, любов та TikTok: як читати більше цікавих книжок і знімати відео».

На завершення Бібліоночі співачка Неля Нечаєва з Одеської обласної філармонії ім. Д. Ойстраха, яка виступила зі світовими та українськими хитами, із супроводом артистів Д. Пінчука, М. Самсонова, І. Косинця, вразила присутніх щирим та емоційним виконанням.

Локація з миттєвою лотереєю, ворожка з печивом із передбаченнями протягом усієї Бібліоночі збирали присутніх і, жарти – жартами, додавали оптимізму та віри у майбутнє. Гості з більш патріотичною позицією брали участь у благодійному аукціоні, кошти від якого організатори спрямують на підтримку ЗСУ через фонд «Повернись живим»… Врешті решт – всі наші зусилля зараз мають бути спрямованими на те, щоб Україна перемогла на всіх фронтах: і на воєнному, і на культурному. А кохання, як нагадують організатори помітної щорічної події в місті Одеса, здатне дарувати крила і сили захищати коханих та мріяти.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56