Людожерство на Одещині під час Голодомору – розсекречені документи

Зараз важко уявити, що вмирати з голоду можуть цілі села, що таке, в принципі, можливо. У сучасного українця проблема з харчуванням – лише у виборі страви. Саме тому так важливо пам’ятати, що відбувається з людьми за межею голоду та розпачу.

Кожен народ стикався з голодом – після руйнівних воєн, посух, безплідних років. Але в Україні люди помирали з голоду поряд із запасами їжі, з волі московських керівників-окупантів. І досі цей факт багато хто не визнає, називаючи спекуляцією.

Зараз розсекречують документи, жахливі свідчення очевидців, які примудрилися вижити. Як виявилося, щоб залишитися живими, люди готові були займатися канібалізмом. Такі факти описані в Державному архіві. Відбувалися вони на території Одеської області. Наводимо тексти документів.


ДОКЛАДНА ЗАПИСКА З ГРИФОМ “ДІЙСНО СЕКРЕТНО”
ЗАМІСНИКА ГОЛОВИ КРИВО-ОЗЕРСЬКОЇ РАЙОННОЇ КК РКИ ГОЛОВИ
ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ КК РКИ ПРО ВИПАДКИ КАНІБАЛІЗМУ В СЕЛАХ СЕКРЕТАРКА ТА ТРИДУБИ

16 березня 1933 р.

Доповім, що по селах Секретарка та Тридуби Криво-Озерського району є випадки канібалізму, а саме:

С. Секретарка

1. Громадянка Романчишина Ольга – біднячка-колгоспниця, Іщенко П. – середняк-колгоспник, Бондар Іван – колгоспник, на початку перших чисел березня місяця цього року відкопали похований на цвинтарі труп громадянки Мандриної Матрони, розділили між собою частинами, варили та їли. Крім того, у Бондаря Івана у хаті на печі виявили млявий труп його 7-річного брата.

2. Громадянин Головатюк Данило – бідолаха-індивідуальник, померлу свою матір закопав на цвинтарі і того ж дня ввечері відрив і приніс додому, варив і їв. При обшуку виявлено голову з сивим волоссям, статеві органи з тазовою кісткою та залишками на них м’яса, кінцівки рук і ніг.

3. Громадянин Маснюк Антон Калістратович – середняк, по-звірячому вбив своїх двох дітей, дівчаток 4-х та 3-х років. При обшуку виявлено трупи та частину вареного м’яса.

По с.Тридуби

Громадянка Рідка Євдокія, біднячка, виключена з колгоспу, зарізала 2 дітей – хлопчика 3-х років та дівчинку 1,5 року, м’ясо яких з’їла. Чоловік Рідки Євдокії сидить, заарештований за крадіжку та вбивство колгоспного коня. З цього приводу вжито наступних заходів: на місця пригод виїхали працівники ГПУ та слідчих органів, які проводять розслідування з цих випадків. По селу Секретарці виявили та затримали 12 людей, які їли людське м’ясо. По селу Тридуби було заарештовано громадянку Рідку Євдокія.

Зам. голови Криво-Озерської районної УК РКІ
(Підпис)

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ ГОЛОВИ СНІГУРІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ КК РКИ СИТОВА
ГОЛОВІ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ КК РКИ КОНІКУ ПРО ВИПАД КАНІБАЛІЗМУ
У ПОСЕЛЬЦІ ЛОЦКІНО СНІГУРІВСЬКОГО РАЙОНУ

15 березня 1933 р.

Снігурівська районна Контрольна комісія робітничо-селянської інспекції (КК РКІ) повідомляє, що встановлено в селищі Лоцькіно Калузької сільської ради Снігурівського району випадок людожерства, а саме: сім’я Юрченка Захарія, що складається з 8 осіб – 6 дітей, матері та батька, які вважалися членом 12 річчя Жовтня”, – має зароблених 286 трудоднів, сім’я у своєму складі має 4 працездатні, решта – не працездатні.

Голову сім’ї Юрченка Захарія засуджено судом за крадіжку корови і перебуває в ДОПРі вже 6 місяців.

Таким чином сім’я залишилася під керівництвом старшого сина, йому близько 20 років. На роботу господарство перестало виходити ще з осені після закінчення молотьби, сам син Юрченко має всього зароблених у колгоспі 45 трудоднів.

З опитування матері Юрченка та наявних матеріалів з’ясовано, що в сім’ї від недоїдання на ґрунті голоду померла одна дочка, а за нею вмирає й інша. Тоді, коли занедужує третя дитина, син з матір’ю вирішують цю дитину задушити і їм харчуватися, що і виконують, не задовольнившись одним сином і братом, вони душать іншого і також з’їдають його.

Після цього ловлять зовсім чужу дитину Ваню Черненко, батько якої покинув сім’ю та поїхав, а за нею також кинула її і мати, і хлопчика залишився одним, і також душать її та їдять.

Таким чином, ними з’їдено 3 дитини, дві з яких свої та одна чужа.

Необхідно відзначити, що з боку партійного осередку сільської ради та правління колгоспу виявлено було не чуйне ставлення до цієї сім’ї, незважаючи на те, що ця сім’я була за допомогою і до сільської ради, і до колгоспу. Поряд з цим, відпущена продовольча допомога даній сільській раді в кількості 35 центнерів, з яких колгоспу “12 річчя Жовтня” 15 центнерів дотепер не використовується, тобто протягом 7-8 днів, у той момент, коли по сільраді є опухлі .

Постановою бюро РПК вжито заходів, водночас секретар партійного осередку, голова сільської ради та голова колгоспу з партії виключені та передані суду.

Необхідно також зазначити, що випадок людожерства Снігурівського району є другим, про перший випадок вам було повідомлено листом від 14 березня 1933 року.

Голова КК РКИ Сітов

ІНФОРМАЦІЯ З ГРИФОМ ЦІЛКОМ ТАЄМНО ТИМЧАСОВО ВИКОНУЮЧОГО ОБОВ’ЯЗКИ ГОЛОВИ
НОВО-УКРАЇНСЬКОЇ КОНТРОЛЬНОЇ КОМІСІЇ РОБІТНИЧО-СЕЛЯНСЬКОЇ ІНСПЕКЦІЇ
ДО ГОЛОВИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ КОНТРОЛЬНОЇ КОМІСІЇ РОБІТНИЧО-СЕЛЯНСЬКОЇ ІНСПЕКЦІЇ КОНІКА
ПРО ВБИВСТВО 15-ТИ РІЧНИМ ВАСИЛЬЧЕНКО СВОЄЇ СЕСТРИ

1 березня 1933 р.

В ніч 28 лютого на 1 березня 1933 року. в с.Леонтовічево Ново-Українського району, в родині середняка Васильченко Мефодія, виключеного з колгоспу за крадіжку хліба в час молотьби й засудженого на 10 років до БУПРу, трапився випадок, що хлопець 15-ти років задушив дитину 4-х років.

Задушивши, збудив останніх дітей віком 12 років, 8 років, 6 років й запропонував їм порізати її для споживання. Завдяки тому, що менші діти боялися його і пристали до його пропозиції, тут же він, взявши сокиру порубав дитину на шматки, склав у діжку і засолив.

В процесі цієї роботи вийняв серце, печінку та легені, зажаривши, сам їв й годував останніх дітей.

На другий день діти стали розмовляти, що вмерла у них дитина, ця звістка дійшла до сільської ради, з сільської ради вислали своїх представників, які впевнились, що дитина не вмерла, а її задушено.

Зараз в цій справі до с. Леонтовічева виїхав товариш Мельніченко і помічник прокурора, для переведення відповідної роботи.

Про певність обставин справи буде докладно повідомлено додатково.

Т.в. обов’язки голови Ново-Української КК РКІ
Конік

Нагадаємо, що за даними істориків від штучного голоду у 1932-33 роках в Україні загинули за різними даними від чотирьох до семи мільйонів українців. У радянській історії згадувати про ці події заборонялося.

Залишити відповідь

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56