Моряк Дмитро розповів, як знищив біля Одеси російський Су-34

На самому початку російського вторгнення, коли засоби ППО ще не були розгорнуті, російські літаки Су-34 нахабно залітали в Одеську область, щоб скинути бомби на мирних жителів. 4 березня один з літаків було збито в акваторії Чорного моря. Зараз стало відомо, хто це зробив та як.

Моряк Дмитро розповів виданню АрміяInform про цей унікальний випадок за весь час російсько-української війни збиття Су-34 з корабля.

“Я цей день доволі добре пам’ятаю. Метушня панувала всюди, але ми з побратимами намагалися підтримувати одне одного і жартувати. Небо тоді було доволі хмарне, і навіть не було чутно гулу від ворожих Су-34. В одну мить, з-під хмар, на відстані 1,5 км від нашого корабля випірнула пара «сушок» противника. Почали працювати по місту…”, — згадує Дмитро.

Корабель ринувся назустріч Су-34, які повинні були заходити на друге коло. Дмитро взяв міцно ПЗРК «Ігла» і став чекати появи ворожих літаків. Як тільки вони випірнули з-під хмар, Дмитро зробив пуск. Перший літак був підбитий і падав у воду. Другий передумав далі атакувати Одесу і полетів до окупованого Криму.

Дмитро згадує, що перші два місяці від початку широкомасштабного вторгнення були найважчими, адже суші вони взагалі не бачили. Зв’язку в моряків теж не було, хіба що короткі і такі рідкісні миті, щоб на хвильку сказати рідним: «Я живий». Невідомість від того, що відбувається в рідній країні, яка охоплена кривавою війною, просто зводила з розуму…

“В мого тата день народження був за декілька днів після того, як я збив Су-34. Тоді нам вдалося поговорити по телефону. Він одразу почав просити мене берегти себе, а я йому просто відповів, що збив ворожий літак. Тоді батько дуже яскраво висловив свої емоції”, – згадує ті дні Дмитро. Пізніше екіпаж корабля в морі наткнувся на російський фрегат “Адмірал Макаров” і під ворожим вогнем заманив його до берега, де по ньому вже вдарила артилерія. Після чого фрегат більше не наближався до Одеси.

“Коли ворог обстрілював Морський вокзал, то ми відбивали ту атаку. Перший «шахед» приземлився за 50 метрів від нашого корабля. Наступний летів прямо в нас, і ми збили його чергою з кулемета, потрапивши в крило. Він впав за 10 метрів від нас, і всіх тоді добряче омило водою. Далі в нас було планове переміщення. Щойно ми відійшли, прямо на нашу точку летіло все вороже лайно. Пощастило…”

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56