Нацбанк обмежить кількість переказів між картками фізосіб до 30 і не більше 100 тис. грн у місяць

НБУ готує проєкт рішення, в якому приймуть дуже суворі обмеження щодо карткових переказів між фізичними особами з картки на картку. Як повідомили в НБУ, ліміти на місяць планують такі – не більше 30 вихідних переказів на загальну суму не більше 100 тис. гривень. На вхідні перекази лімітів не буде.

Ці дії викликані необхідністю протидії нелегальному гральному бізнесу. Шахраї з грального бізнесу купують у пересічних громадян – від пенсіонерів до студентів персональні дані і відкривають банківські карти на їх ім’я. Через ці карти проходять сотні і тисячі транзакцій, здебільшого на суми менш ніж 400 000 грн, адже до цього порогу операції не підпадають під фінансовий моніторинг. Крім цього, у НБУ вважають, що зменшить рівень зарплат у конвертах, виведення коштів за кордон та ускладнить обіг наркотиків.

“Розглядаємо можливість впровадити рамки для вихідних P2P-переказів з рахунків фізосіб в 100 000 грн на місяць та обмежити кількість таких переказів 30 впродовж місяця. За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче”, – зазначив на зустрічі зі ЗМІ заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

У 2023 році обсяг Р2Р-переказів в Україні зріс з 210 млрд у січні до 247 млрд у грудні. Ці обсяги перевищили обсяги покупок і отримання готівки за допомогою платіжних карток, що «свідчить про певну аномальну поведінку цього сегменту платіжних операцій, зазначають у НБУ.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56