Навчання програмування в школах: чому це важливо?

Сучасна програма освіти передбачає гармонійний розвиток особистості. Разом зі звичними всім нам предметами: математика, українська мова та література, історія постає і відносно новий предмет «програмування». Ми живемо в час стрімкого розвитку комп’ютерних технологій. Комп’ютерна грамотність – це та компетенція, яка точно знадобиться дитині в подальшому житті та для кар’єрного зросту. Допомогти дітям інтегруватися в це діджитал суспільство та самим творити його майбутнє – це завдання для шкільних вчителів інформатики. Основи інформатики в школі як раз і є цим важливим підготовчим етапом для знайомства з програмуванням.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/ru/tutors/prohramuvannia/kharkov/

Розвиток комп’ютерної грамотності через навчання програмування

Комп’ютерна грамотність буде визначати успішність людини в кар’єрі та житті з кожним наступним роком все більше. Такі висновки роблять експерти, які досліджують ринок праці. Навчання програмування в школі дає дітям ряд переваг:

  • вміння логічно мислити;
  • ретельна увага до деталей;
  • вміння визнавати та виправляти свої помилки;
  • реалізація творчого потенціалу;
  • вміння рухатися покроково до своєї мети.

Отже, розвивати комп’ютерну грамотність варто з дитячого віку. Вже при закінченні школи діти будуть мати необхідні знання для подальшого навчання у сфері IT чи роботи.

Навчання програмування як інструменту для розвитку творчості та логічного мислення

Користь програмування для дитини, а згодом дорослої людини важко переоцінити.

Програмування сприяє розвитку логічного мислення:

  • Дитина вчиться прораховувати всі можливі варіанти та вибудовувати зв’язки;
  • Написання програмного коду потребує зосередженості та уваги;
  • В разі виникнення помилки або якщо програма працює не так, як було заплановано, дитина вчиться виявляти помилку та коригувати її.

Для творчих особистостей цей вид діяльності також підходить на 100%:

  • Дитина може проявити свій креатив під час складання програми чи створення гри;
  • Можливість бути гнучким, випробовувати різні варіанти та змінювати остаточний результат;
  • Можливість творити програми та підлаштовувати їх під себе.

Роль програмування у підготовці до майбутньої професії

Працювати в IT мріє зараз майже кожна людина. Це не тільки приносить гарний дохід, але й дає можливість бути в курсі останніх розробок у сфері IT. Крім того, працювати можна з будь-якої точки Світу, що дає широкі можливості для подорожей та зміни місця проживання.

Робота в IT – це не лише написання кодів та програмування. Фахівці зі знаннями в програмуванні можуть працювати:

  • Мобільним розробником (створювати мобільні додатки та писати програми для смартфонів);
  • Розробник ігор (розробляти та втілювати в життя ігрові концепції);
  • SEO-спеціаліст, що прекрасно орієнтується в маркетингу та дощ ці знання для просування будь-якого контенту;
  • Архітектор бази даних (оптимізує та зберігає дані та різноманітні запити).

Поради від українських експертів щодо навчання програмування в школах

Програмування як предмет має бути гармонійно вписаний до шкільної програми. Фахівці сходяться в думках, що перші кроки в програмуванні можна робити в початковій школі. На жаль, викладання інформатики в загальноосвітніх школах дуже застаріло. В основному учні знайомляться зі стандартним переліком програм: Word, Excel, Paint. Дітям здебільшого це нецікаво, адже вони знайомі з гаджетами з пелюшок. Нудні уроки, де використовують неактуальні додатки, не сприяють зацікавленню учнів у вивченні предмета. Дехто з учнів не сприймає предмет серйозно та займається на уроці своїми справами. Сама програма складалася за часів, коли комп’ютери були чимось незвичайним та мало хто міг дозволити собі його мати. Сьогодні програма потребує змін та перегляду. Необхідно збільшити частку практичних занять. Це цікаво дітям і спонукає їх до вивчення нового. Додатки та програми, з якими працюють учні, мають бути підібрані з урахуванням віку дитини та особливостей розвитку в цей період. Треба звернути увагу і на рівень освіти шкільних вчителів інформатики та запропонувати сучасну систему для вдосконалення їхніх знань.

Навчання програмування в українських школах має зазнати певних змін та актуалізації з урахуванням світових тенденцій. Учні мають отримати доступ до сучасних методів вивчення інформатики. Програмування в Україні набуває великого поширення, адже йде процес світової глобалізації та діджиталізації. Програмування стає таким же необхідним, як і знання англійської мови. Володіння цими навичками дає бонуси при вступі до ВНЗ або пошуку роботи. Навіть якщо людина не хоче пов’язувати своє життя з IT, програмування дозволить розвинути логіку та творче мислення, що стане в пригоді в будь-якій іншій професії.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56