Одеська “Будова” вимагає з інвесторів доплатити 25% або квартир не буде

Один з найбільших забудовників Одеси потрапив у гучний скандал з будівництвом 4-ї секції ЖК “Чотири сезони” на проспекті Гагаріна, 19. Девелопер майже закінчив будівництво останньої секції, але недавно почав вимагати з інвесторів по 250 доларів доплати за кв.м. в кожній квартирі. В іншому випадку погрожують зупинити будівництво. Квартири покупали в середньому по 900-1100 доларів за кв. метр, тож доплатити треба близько 25%.

Як розповів один з інвесторів цього ЖК Олександр Полторак, “Будова” у 2017 році отримала право будувати на землях Міноборони ЖК “Чотири сезони”. Відповідно до законодавства, забудовник мав передати 20% квартир військовим. Але за допомогою тісних зв’язків бізнесменів з Одеською мерією, цю частку вдалося знизити до 9%. Після готовності ЖК на 90% і продажу всіх квартир Міноборони подало в суд зі справедливою вимогою – передати військовим 20% квартир, а не 9%, як дуже хотіла “Будова”. Суд військові виграли. Але забудовник вирішив, що відповідальність за всі ці махінації мають нести інвестори – за додаткові 25% з кожної квартири “Будова” планує закупати квартири для військових на вторинному ринку.

Полторак повідомив також, що представники “Будови” чинять психологічний тиск на інвесторів, вимагають негайно все сплатити до 20 квітня. А хто не бажає приймати участь в доплаті – не отримає квартири. Таким інвесторам дадуть грошову компенсацію у розмірі вартості квартири в гривні по курсу 2018 року. І тільки після її продажу новому власнику.

Інвестори не можуть подати в суд на забудовника, тому що при придбанні квартир інвестор укладав договір з фірмою-прокладкою – споживчим товариством “СУЗІР’Я БУДОВА” та стали пайовиками будівництва. На думку юристів, схему зі споживчими товариствами “Будова” використовує для “оптимізації” оподаткування та можливості ухилення відповідальності перед інвесторами.

Також є інформація, що “Будова” зняла з державної реєстрації недобудовану секцію та планує переоформити її на нову юридичну особу “Сузір’я +”, щоб позбавити інвесторів “СУЗІР’Я БУДОВА” можливість через суд оформити майнові права. Цікаво, що компанія працює на ринку Одеси вже 32 роки і тільки в останнє десятиліття почалися численні скандали та втрата репутації.

Так для мешканців шести 25-поверхівок ЖК “ОМЕГА” забули побудувати дорогу для будинків – її просто не було в проекті.

На вулиці Канатній інвестор забрав під забудову землю університету Харчової академії, зруйнувавши добротні корпуси гуртожитків 30-х років в унікальному для Одеси стилі конструктивізм архітектора Міллера. Університет більше ніколи не зможе розвиватися.

В 2018 році забудовник “Будова” в Аркадії знищив 200 дерев, яким було більше 50 років.

З 2021 року НАБУ розслідує справу про втрату бюджету Одеси 689 млн грн через передачу 6 ділянок під забудову без конкурсу. У справі фігурують такі проекти “Будови” як ЖК “Sea View”, ЖК “Скай Сіті (Sky City)”, ЖК “Альтаїр-3”, ЖК “Морська резиденція”. У тому ж році співзасновника “Будови” Дмитра Дімарського в залі суду відпустили під заставу у 59 млн гривень.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56