Одеський музей Дім Блещунова відмічає 35 років з дня відкриття

Одеському музею особистих колекцій ім. О. В. Блещунова 28 січня виповнилось 35 років! Олександр Володимирович Блещунов не просто заснував перший музей особистих колекцій в Україні, подарувавши рідному місту свою колекцію творів мистецтва країн Євразії XI-XX століть. Він мав талант об’єднувати людей задля втілення різноманітних масштабних ідей, що стали поштовхом для розвитку місцевої спільноти.

28 січня 1989 року, під час відкриття музею, голова Одеського міськвиконкому Валентин Симоненко сказав: «…на кожного ентузіаста припадало по два скептики і по одному супротивнику, який гальмував справу! Але переміг ентузіазм, добра воля, чуйність багатьох людей. І, незважаючи на складнощі, перешкоди, бюрократичні перепони, через два роки після рішення міськвиконкому про створення музею, а значить, початку ремонту будівлі, підготовки експозиції, всі зібралися на урочисте відкриття. І з радістю, біля знайомої парадної, куди багато хто ходив десятиліттями до О. В. Блещунова, побачили витончену табличку «Музей особистих колекцій».

Олександр Володимирович Блещунов

Метою команди завжди було збереження колекції та її гідна презентація, трепетне ставлення до гостинної атмосфери Дому Блещунова і водночас постійний розвиток музею, як сучасної інституції.

29 років потому музей Блещунова отримав свій «джекпот», коли його директоркою стала Світлана Остапова. Завдяки її керівництву про молодий музей дізналися в Україні і далеко за її межами. Креативна та харизматична, вона щедро ділиться своїми ідеями та досвідом з усією музейною спільнотою. Дім Блещунова став одним із важливих освітніх і культурних майданчиків Одеси та країни, і це — беззаперечна заслуга Світлани Іванівни.

В одному з інтерв’ю вона сформулювала свою концепцію музейної роботи так: «Намагаюсь зруйнувати стереотипи у сприйнятті музею як нудного, припавшого пилом та абсолютно некреативного простору». І, дійсно, Світлана Іванівна сформувала в колективі атмосферу творчості, вітала нестандартні рішення, підтримувала найсміливіший амбітні ідеї і допомагала їх втілювати.

Свою професію мистецтвознавця-музейника вона почала пізнавати в Одеському художньому музеї, вступивши на посаду молодшого наукового співробітника у 1981 році після закінчення художньо-графічного факультету Одеського державного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського. За її безпосередньої участі була створена Одеська філія Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56