Одеситка отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка

Одеська композиторка та викладач Одеської державної музичної академії імені А. В. Нежданової Кармелла Цепколенко отримала найвищу державну нагороду – Національну премію України імені Тараса Шевченка в номінації «Музичне мистецтво». Композиторка отримала її за кантати “Читаючи історію” за поезією Оксани Забужко, “Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?” за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабаса та Симфонію № 5.

«У час війни – навіть більше, ніж у час миру, – ми всі маємо пам’ятати, що культура має значення. І люди культури мають значення. Усі, хто промовляє про Україну. Озвучує те, що на серці. Зберігає все, через що ми йдемо. Відроджує те, що могло бути забутим, але – оновлене – дає людям сили, дає емоції», – сказав Президент України Володимир Зеленський на церемонії нагородження.

Згідно з указом Президента, Національну премію імені Тараса Шевченка 2024 року в номінації «Музичне мистецтво» також присуджено артистці Сусані Джамаладіновій (Джамалі) за альбом QIRIM.

У номінації «Література» премію присуджено поетесі, військовослужбовиці Ярині Чорногуз за книгу поезій «[dasein: оборона присутності]» та поету й військовослужбовцю ЗСУ Дмитру Лазуткіну за книгу поезій «Закладка».

Художник Андрій Єрмоленко отримав премію в номінації «Візуальні мистецтва» за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».

Лауреатами премії в номінації «Театральне мистецтво» стали режисер-постановник Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук та хормейстерка Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

У номінації «Публіцистика / Журналістика» лауреатами премії стали Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото- та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»). Знімальна група фільму перебуває в Лос-Анджелесі, де представляє українське кіно на церемонії вручення премії «Оскар».

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56