Одесити відновили старовинні двері на Садовій навпроти Головпоштамту

Одеський проект відновлення старовинних дверей «Тисячі дверей Одеси», за участю небайдужих мешканців прибуткового будинку Навроцького на вулиці Садовій зберегли фрагменти дверного мистецтва Одеси, що залишилися, щоб потім відновити, повідомив один з кураторів проект Олександр Левицький.

У 1888 році під час споруди будівлі на фасаді встановили розкішні великі двостулкові дубові двері. Їх прикрасили різьбленими гірляндами з рослинними вставками та обладнали високою світловою фрамугою з світловими загратованими отворами в стулках.

Ці двері прикрашали будинок Навроцького навпроти Головпоштамту майже 130 років. Але з часом люди псували двері, забивали деревом скло, нищили декор. Тому настав час – виконати коштовну реставрацію або встановити металеві дешеві двері. В 2019 році більшість мешканців підтримала найдешевший варіант і потворні металеві двері встановили замість оригінальних.

Деякі мешканці будинку зберегли фрагменти майже знищених дерев’яних дверей та зуміли у 2022 році знайти кошти на їх відновлення. Не дивлячись на старий і сильно пошкоджений стан, майстри з проекту взялися за реставрацію, відновивши двері за три місяці. 16 шарів фарби, розламані стоячі, пошкоджений і місцями втрачений декор, знищені створні планки – ця робота виявилася їм під силу.

Забиті наглухо за радянських часів отвори стулок були заново засклені, а кватирки відновлені за мізерними підказками. Обидві ручки, шпингалети дверей та кватирок, дверні та кватиркові петлі відновлені.

У поєднанні з фланкуючими її гермами, що підтримують еркер над входом, двері будинку Навроцького — важливий, невід’ємний елемент портальної частини фасаду і найавтентичніша його частина на сьогоднішній день.

Одеситів та не тільки просять підтримати проект реставрації одеських дверей, який існує лише на кошти меценатів.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56