Прем’єра «Колисанки» в Одеському театрі юного глядача (фото)

В Одеському театрі юного глядача імені Юрія Олеші презентували дебютну режисерську роботу одного з провідних акторів ТЮГу, Олександра Давлятяна. Вистава “Колисанка” створена на основі колискових з усієї України і кожна з пісень приваблює своєю унікальністю.

«Колискова, це найніжніша, найчуттєвіша ниточка між мамою та дитиною. Дитині не важливо, чи є в мами голос і слух, для неї важлива інтонація та той ритм з яким мама виконує цю пісню. Тому, що цей ритм відповідає ритму її серця і саме це серцебиття дитина чує, коли знаходиться в утробі матері», – ділиться своїми роздумами режисер та й по сумісництву виконавець однієї з головних ролей Олександр Давлятян.


Олександр Давлятян

Незважаючи на те, що актори, які беруть участь у виставі не мають досвіду батьківства, вони присвятили свою любов та турботу своїм маленьким родичам та юним глядачам. Але, в той же час, режисер-постановник, розповідає, що це дійство передає не тільки любов матері до дитини, але й народу до свого коріння та національної ідентичності – коду нації.

Вистава створена на основі колискових з усієї країни і кожна – унікальна. Остання колискова, яка звучить у виставі є відлунням особистих спогадів режисера. Він згадує, як його мати співала у дитинстві цю пісню, яку придумали його батьки.

Всі колискові виконуються акторами на слух. Як прокоментував актор Михайло Манорик: «В нас немає нот, існують тільки пісні, які ми прослуховували перед репетицією. І залежно від того, як співали дівчата та надавав зауваження режисер, у нас народжувалось щось своє». Цікаво, що Михайло попереджає, що кожна вистава буде унікальною, бо кожен раз трапляється народження нової музики, не дивлячись на те, що існує текст та мелодія. Вона коригується кожної миті, своїми відчуттям та почуттями.

Казкове сценографічне рішення, виконане на основі дитячих малюнків, які створили юні глядачі театру. Найкращі малюнки відібрали для вистави, яка проходить у фойє театру протягом місяця.

Особлива атмосфера лунала сьогодні в театрі, можливо її створили чудові актори, які чуттєво та гармонійно співали майже акапельно, або це завдяки вдячним юним глядачам, які з цікавістю слухали та дивилися на дійство, але все це слово лікувало душу та підказувало щось особливе, наприклад, як важливо співати своїм дітям, або допомагати один одному. Бо сьогодні серед одеситів також були діти, які вимушено залишили свій дім та оселилися в Одесі. Зусиллями Юлії Сущенко, Оксани Кузнєцової та адміністрації театру, наша одеська сім’я стала ще більшою.

І коротенько на останнє, будь ласка, співайте дітям пісні. Мугикайте, наспівуйте, вигадуйте свої, співайте ті, які чули від ваших мам та бабусь. Співайте — чоловіки та жінки. Буває, що мами не співають своїй дитині колискових пісень, сумніваючись у своїх вокальних здібностях, бояться пошкодити музичний слух дитини. А тим часом саме спів мами є цілющим для малюка. Відсутність музичних здібностей – не привід відмовляти дитині в колискових піснях. Найголовніше – пам’ятати, що музику потрібно пропустити через себе.

Олеся Баглюкова
Фото: Микола Вдовенко для Культурометра.

Наступні покази: 11, 17 та 18 лютого.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56