Професор одеського університету Мечнікова презентує нову книгу про краєзнавство Одещини

22 листопада 2023 р. о 12.00 у відділі рідкісних видань та рукописів Одеської національної наукової бібліотеки відбудеться презентація нової книжки доктора історичних наук, професора, декана факультету історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечникова, голови правління Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, заслуженого працівника освіти України В’ячеслава Григоровича Кушніра під назвою «СТОРІНКАМИ ГАЗЕТ І ФЕЙСБУКА. КРАЄЗНАВСТВО. ПУБЛІЦИСТИКА. РЕФЛЕКСІЇ» (Одеса, 2023). Видання присвячене 100-річчю створення Одеської комісії краєзнавства при Всеукраїнській академії наук (1923).

Хочете побувати на Кодимщині, де на кожному кроці буденність переплетена з фольклором? Тут вас запросять на унікальний етнофестиваль чи велелюдне весілля, одним із таємничих персонажів якого є нанашка, запропонують зачерпнути джерельної води з життєдайних криниць цього благодатного краю, пізнати магію традиційного шитва та розмаїття орнаментики автентичного одягу мешканців Південно-Східного Поділля, помилуватися мальованими сюжетами на стінах хат і автобусних зупинок, на парканах, що додають довкіллю українського духу… Хочете почути легенди 700-літнього караорманського дуба, що пам’ятає перших запорожців за Дунаєм, дізнатися більше про те, як шанують традиції дідів-прадідів українці Північної Добруджі? Про це і не тільки розповість на презентації В’ячеслав Кушнір.

Нове видання є вагомим внеском у популяризацію краєзнавчих та народознавчих досліджень, якими В’ячеслав Кушнір почав займатися ще в часи свого студентства і які продовжує впродовж понад 40 років як науковець. Здебільшого це матеріали про маловивчені сторінки історії та культури Одещини, про українців Північної Добруджі, співпрацю з науковцями Румунії та авторські оцінки сучасних суспільних подій. Автор книжки основною метою репрезентованих матеріалів визначає «пізнання історії і культури свого краю, усвідомлення важливості матеріальної й духовної спадщини як складової національної культури, основи української ідентичності. Це ще й мотивація до активізації пошукової роботи місцевих краєзнавців». Презентована книжка побачила світ завдяки натхненній співпраці В’ячеслава Кушніра з Одеською національною науковою бібліотекою.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56