Середньовічна іспанська легенда на сцені Одеського театру

Театральний сезон цього року подарував одеситам низку цікавих прем’єр. Помітне місце серед них займає «Пекельна спокуса». Навесні ця вистава була поставлена в Одеському обласному академічному драматичному театрі за п’єсою Лесі Українки «Камінний господар», режисерка Олена Пушкіна.

Середньовічна іспанська легенда про знаменитого Дон Жуана визнана у різноманітних мистецьких жанрах: опері, драмі, балеті. Вона стала своєрідним виразним архетипом певної чоловічої поведінки, що з часом закарбувалася у високому мистецтві. І як не намагалося людство протягом століть засудити розпустливий характер героя, втім, за популярністю й кількістю постановок, тема Дон Жуана, попри всі моральні імперативи, ймовірно перевищує серед іншого й «Ромео та Джульєтту». Однак на сцені Одеського обласного академічного драматичного театру живе дещо інший Дон Жуан, аніж той, до якого ми звикли.


 
22 червня Театр пропонує глядачам побачити та відчути як колесо долі може перетворити силу на слабкість. Як під впливом чужої, могутньої волі та обставин міць Дон Жуана (Максим Вешталюк, Павло Чірва) набуває протилежних ознак. Як несподівано розчиняється його «Я» в реаліях світу, який він для себе обрав. Як Донна Анна, яку грає талановита акторка театру Анастасія Борисова (Анна Моргунова), мимоволі стає медіатором цього невпинного руху, шляху від волі до пут. Як її жіноча краса та харизма змінюють життєве кредо та код Дон Жуана. Як і через що відбувається помста дона Гонзаго де Мендози (Сергій Поляков, Андрій Єршов), командора лицарського ордену Калатрава. Як руйнує людину все те, що так любить вона.
 

 
Протилежності перетікають одна в іншу. Ці сценічні метаморфози нагадують ідеї античного філософа Геракліта, який вчив, що все у світі відбувається через зіткнення антигонізмів – протилежностей, і де вогонь є творцем усього. У виставі багато вогню, багато червоного кольору, який проступає крізь темні траєкторії руху людських душ. У виставі багато запальних іспанських танців. На сцені звучить жива іспанська гітара у виконанні Володимира Силаєнкова.
 
Георгій Бянов
Фото “Думська”.
Квитки за посиланням – https://concert.ua/uk/events/pekelna-spokusa-odesa.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56