Туристи шашликами підпалили суху траву на Одещині – знищено гніздування десятків птахів

На Одещині в Національному природному парку “Тузлівські лимани” туристи робили шашлики біля моря і підпалили суху траву. Вогонь швидко почав знищувати все живе. Як повідомив еколог нацпарку Іван Русєв, пожежники їхали довго, потім вони не захотіли заїжджати у ліс, де була пожежа через побоювання пошкодити машину. Потім з1ясувалося, що немає достатньо води в машинах та в пожежних резервуарах. Пожежу на площі 17 Га гасили 5 пожежних машин та співробітники нацпарку вогнегасниками майже три доби.

Згоріли десятки кладок фазанів, кропив’янок, дроздів та інші. Згоріли десятки тисяч мушлей – цепея австрійська, виноградна улітка – масові наземні молюски у нацпарку. Число цих санітарів лісу у природних біотопах сягає десятки тисяч га. Згоріли сотні мурашників.


 
Жінку, яка готувала шашлики і спричинила пожежу, притягнуть до відповідальності. Згідно з законом, кримінальна відповідальність. Статтею 245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», передбачено штрафні санкції від 91 800 до 153 000 грн. або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.
 

 
Спалювання сухої рослинності у військовий час прирівнюється до диверсійної роботи (ст.113 Кримінального кодексу України «Диверсія») і карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56