В Художньому музеї відкрилася виставка «Сонце заходу / Sol Occidens» Марґіт та Романа Сельських

В Одеському національному художньому музеї відкрилася виставка «Сонце заходу / Sol Occidens» Марґіт та Романа Сельських з колекції мистецтвознавця, академіка Європейської академії наук, мистецтв та літератури, почесного академіка Національної академії мистецтв України та заслуженого діяча мистецтв України Едуарда Димшица. В цьому році художникам виповнилося 120 років.

Сформувавшись в міжвоєнні десятиліття спочатку під впливом Львівської та Краківської шкіл академічного живопису Марґіт та Роман беруть участь в художньому обʼєднанні молодих львівських митців ARTES, яке акцептують майже всі актуальні на той час західноєвропейські течії в мистецтві. Розширення локальних естетичних традицій перед Другою світовою війною створили яскраве явище львівського модернізму, яке знаходилось в безпосередньому звʼязку з пізнім постімпресіонізмом, кубізмом та документальним реалізмом. Італійський, іспанський та французький сюрреалізм в творчости художників ARTES створили яскраву, але на жаль короткочасну «надреальність». Навчання митців в Парижі на початку 30-х років на все життя збагатили їхню художню мову. Майстерні Фернана Леже, паризьке оточення Пабло Пікассо, багаторічне дослідження спадщини Барбізонської школи, Поля Сезанна впливали на їхню творчість до кінця життя.


 
Яскраве світло та кольори сонця заходу залишалися з ними в найтемніші часи. І в класах краківської академії, і в прозалітичному наступі післявоєнного соцреалізму Сельські завжди знаходили свій безкомпромісний простір свободи.
 

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56