В музеї Блещунова презентують унікальну книгу про Херсон

З 12 по 21 вересня 2024 в Домі Блещунова покажуть виставку та презентацію манускрипту «Ламент Херсонщини», створеного українськими та естонськими художниками під час міжнародного україно-естонського проекту «Lament of Kherson region».

«Ламент Херсонщини» – повністю рукотворна книга, від обкладинки до паперу створена за середньовічними технологіями. В книзі зібрані реальні історії сучасного Херсону від початку повномасштабної війни, часів окупації, звільнення, підриву Каховської ГЕС до щоденних обстрілів, які відбуваються прямо зараз. Дванадцять українських митців під керівництвом Анатолія Лютюка (Естонія) створили ілюстрації для цієї книги під час 10-денної резиденції в Таллінні.

Техніка створення рукотворної книги опрацьована Українським культурним центром в Талліні і особисто Анатолієм Лютюком, який займається створенням подібних книг кілька років. Як зазначає куратор та митець проєкту Володимир Рейнхарт, для проєкту «Lament of Kherson region» важлива зв’язкова трансформація від культури середньовічного манускрипту, яка притаманна і нашій державі, до сучасного артбуку, яким по суті Ламент і є. При цьому пан Рейнхарт зазначає, що технологія вироблення книги, звісно, осучаснена: «Та ж сама технологія створення черпаного паперу, прошивка та перепліт книги, дерев’яна обкладинка оздоблена металом, все те ж саме, що і в Середньовіччі, але трохи осучаснене задля легкості створення».

В рамках виставкового проєкту покажуть фільм «10 днів в Талліні, історія про Ламент Херсонщини» про артрезиденцію в Естонії та створення книги. Гості музею побачать дванадцять плакатів з історіями, які прописані на сторінках книги. Завдяки цим плакатам можна подивитись і сайт проєкту, який поки працює в тестовому режимі.

Зазначимо, що книга «Ламент Херсонщини» буде зберігатись в Естонії до кінця війни, час від часу повертаючись в Україну на виставкові проєкти. І тут постає питання, чи стане книга частиною більш глобального проєкту або залишається “індивідуальною”? Куратор проєкту Володимир Рейнхарт підкреслює, що “глобалізація” книги у планах дійсно, є, але якщо вона залишиться в Україні, то команда організаторів з часом вирішить, де книзі буде найкраще: від Національної бібліотеки однієї з країн Європи до Української бібліотеки. «Можливо, книга стане частиною колекції одного з Херсонських музеїв, але це буде вже не так скоро, бо спочатку книга повинна помандрувати світом і Україною», – додав Рейнхарт.

Організатори проекту: Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України (Україна) та Центр української культури (Естонія).
Матеріали проекту були передані на зберігання до Державного архіву Херсонської області і стали документами Національного архівного фонду.

ПРОГРАМА: Відкриття виставки 12 вересня о 16:00, зустріч з Володимиром Рейнхартом – куратором від України, митцем. 17:00 – презентація фільму.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56