В Одесі реконструювали геноцидну депортацію кримських татар радянськими чекістами

В Одесі на залізничному вокзалі 18 травня відбулася реконструкція подій 18–21 травня 1944 року, коли Сталін наказав примусово депортувати корінних мешканців Криму – кримськотатарський народ у віддалені та незаселені регіони Радянського Союзу. Для цього підігнали дерев’яний товарний вагон, чоловіки у формі червоноармійців змусили жінок у національному кримськотатарському вбранні зайти до вагонів і зачинили двері. Як згадують кримські татари, їх заганяли настільки щільно, що не було місця навіть прилягти поспати. Потім жінок, дітей та людей похилого віку везли за тисячі кілометрів. З собою можна було взяти тільки їжу, воду та невеликі валізи з одягом і необхідними речами.

«Геноцид з боку Росії не зупиняється і ми маємо пам’ятати Голодомор 30-х років, ми маємо пам’ятати «Розстріляне відродження», ми маємо пам’ятати геноцид і депортацію, ми маємо пам’ятати Бучу, Ірпінь та Маріуполь. Ми бачимо різні форми геноциду від однієї країни, від різних людей, які її очолювали. Фантазія у того людожера велика. «Розстріляне відродження» – це той сценарій, який може повторитися, якщо не дати відсіч. Ми повинні набиратись сил щоб чинити спротив», – розказав голова організації «Кримські татари Одещини» Февзі Мамутов.


 

 

 
За даними Національного руху кримських татар, всього вивели 423 100 людей до Сибіру та Середньої Азії. Під час виселення і в перші роки після нього загинуло до 46,2 % депортованого народу. Цей геноцид у Радянському союзі приховували і забороняли розповідати про кримськотатарський народ.
 
Фото: “Думська”.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56