В Одесі відбулася світова прем’єра масштабної опери «Катерина» (фото)

17 та 18 вересня 2022 року в Одеському національному академічному театрі опери та балету відбулась прем’єра, яку очікувала вся культурна спільнота – опера Олександра Родіна «Катерина».

Опера «Катерина» Олександра Родіна за мотивами творів Тараса Шевченка – наймасштабніша за часів Незалежної України постановка театру з унікальною музикою та лібрето. Вона ламає усталену традицію інтерпретації українських музичних творів на сучасній оперно – балетній сцені.

«Катерина» – хорова опера, з неймовірно складною фактурою – за гармонійною мовою, ритмом, палітрою тембрів. Це подорож всіма знаковими українськими святами, обрядами, традиціями, на тлі яких розгортаються історії життя героїв поеми Тараса Шевченка. Сценографічне рішення вистави – поворотне коло з кільцем жорна, де люди приходять і йдуть, але залишається щось вічне, непорушне як саме життя.

Вражає масштабність режисерського рішення; понад сотня виконавців одночасно на сцені; створена майже тисяча ексклюзивних костюмів; виготовлені за замовлення автентичні музичні інструменти. Про унікальні сценічні декорації, що створюють справжню магію на сцені, потрібно розповідати окреме, але краще дивитись на це самому глядачу.

Генеральна директорка-художня керівниця театру Надія Бабіч розповіла подробиці: «Ми мріяли про те, щоб у репертуарі Одеської національної опери з’явилась унікальна вистава, яка стане новою віхою в історії українського театрально – оперного мистецтва, і поступово ця мрія «матеріалізувалась», стала реальністю, на жаль, реальністю мистецтва воєнного часу.

Як все починалось? Більше тридцяти років на сцені нашого театру йшла вистава «Катерина» Миколи Аркаса за однойменною поемою Тараса Шевченка. Повинна сказати, що вона полюбилася., але новий час і новий глядач викликали необхідність пошуку новітніх ідей та нових мистецьких технологій їх втілення. Отже, я звернулась до сучасного українського композитора Олександа Родіна (автора музики і лібрето) з проханням, взявши за основу класичний й улюблений твір – поему «Катерина» Кобзаря, «розповісти» мовою митця XXI століття історію про кохання і зраду, вічні людські цінності.

Потужна творча група постановників – диригент В’ячеслав Чернухо – Воліч, режисерка Оксана Тараненко, хормейстер Валерій Регрут, художник Ігор Анісенко, балетмейстер Ігор Скляренко, автор відеоконцепції Дмитро Ципердюк, неперевершені майстри-віртуози виробничих майстерень театру, увесь колектив наполегливо наближали прем’єру!

Автор музики і лібрето – випускник Одеської музичної академії, композитор, музика якого лунає на відомих сценах світу, Олександр Родін зазначив: «Опера «Катерина» – це моя данина та мій низький уклін генію української літератури Тарасу Шевченку. Це моя жага повернути оперному жанрові його законне право на красу та мелодійність та вкласти в цю мелодійність всю магію української пісні».

«Катерина» – унікальне мистецьке явище, створене сучасниками для сучасників: вражаюча музика, яка зуміла вмістити в собі мотиви майже з усіх регіонів України, масштабні декорації, автентичні костюми, символізм, переміщення у часі, традиції та обряди, містику, сучасні візуальні рішення. І зараз вона чекає на свого глядача – на сцені Одеського національного театру опери та балету.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56