В Одесі волонтери відновили старовинні двері на вулиці Буніна

Одеський проект волонтерів «Тисячі дверей» відновив старовинні двері Є. Кречмара на вулиці Буніна, 21. Процес реставрації був працею любові і поваги до минулого, де кожна різьблена лінія і вигин реставрувалися з особливою увагою до деталей.

Як повідомили в проекті, під час реставрації застосували традиційні методи, щоб підкреслити первісну пишність кожного дерев’яного елемента дверей кінця ХІХ століття. Відновлені фільонки дверей — підкреслюють об’єм і дизайн, роблячи їх особливою родзинкою вулиці Буніна. Ковані грати у світлових отворах акуратно реставровані, а кожна загублена клепка відтворена за старовинною технологією.

Латунні пластини, прикріплені на підбори, тепер служать практичній меті — захищають підставу дверей від вологи та фізичного впливу. Елегантні латунні ручки, підібрані відповідно до епохи, повертають у часи, коли двері були не просто входом, а заявою! Відтворені кватирки відчиняються влітку та зачиняються взимку, фіксуючись на латунних шпінгалетах, які є точними репліками історичної фурнітури. Покриття лазур’ю та олією з відтінком темного горіха захищає дерево і надає йому глибокого, насиченого кольору, що підкреслює її величність і багату історію.

Волонтери вдячні всім, хто підтримує проєкт — ваш внесок допомагає оживляти історію. Підтримайте прагнення зберегти культурну спадщину Одеси — за посиланням 1000doors.org.

«Програма реставрації та популяризації старовинних дверей та воріт „Тисячі дверей Одеси“» співфінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні European Union in Ukraine коштом Фонду громадянського суспільства (CSF), Європейського інструменту демократії та прав людини для України (EIDHR) та глобальної програми організацій громадянського суспільства. Партнер: Центр Проектних Ініціатив.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56