В одеській бібліотеці прочитають лекцію про народження особистості та суспільства у Давньому Римі

В Одеській науковій бібліотеці 27 липня о 17:00 запрошують на лекцію доктора філософських наук Сергія Шевцова «Давній Рим та народження особи: суспільна свідомість та організація суспільства». Лектор зробить особливий наголос на причинах формування особистості, появі нового типу правових відносин. Як виникає такий тип права? На лекції спробуємо розглянути причини та внутрішню природу змін, що відбулися в римському суспільстві, та привели до появи особистості.

Фото: archodessa.com

Особистість – вершина того, що вдалося досягти людству під час еволюції. Якщо виключити трансцендентну складову (через неможливість її визначення), то особистістю можна назвати поєднання глибини внутрішнього життя людини з широким колом соціальних зв’язків, коли ці дві сфери сприяють розвитку одна іншої.

В архаїчному суспільстві людина повністю належала соціуму і не могла бути особистістю, раннє християнство фокусувалося на внутрішньому житті і відкидало соціальний вимір людського життя.

Формування особистості антропологи пов’язують на ранньому етапі з роллю-функцією в ритуалі (маскою), але важливішим є складання нового типу правових відносин. Як виникає такий тип права?

Традиційно появу особистості пов’язують із Римом (латинське persona), але природа виникнення особистості саме у стародавньому Римі залишається загадкою. Суть її може бути виражена так: якщо у відомих нам архаїчних товариствах людина отримувала права в силу своєї належності до певної соціальної групі, то в Римі, навпаки, саме суспільство визначалося сукупністю прав окремих громадян (насамперед – патриціїв). Це потім відкрило можливість нового виміру християнської громади. Ми спробуємо розглянути причини та внутрішню природу тих змін, що відбулися в римському суспільстві, та призвели до появи особистості.

Захід відбудеться у змішаному форматі (онлайн/офлайн). Вхід вільний.
Початок лекції «Давній Рим та народження особи: суспільна свідомість та організація суспільства» 27 липня о 17.00 (вул. Пастера, 13)

Підключення до лекції у ZOOM форматі за посиланням :
https://us06web.zoom.us/j/86855139268…
Meeting ID: 868 5513 9268
Passcode: 255225

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56