В Одеській опері «Нова музика України» – вшанували пам’ять розстріляного композитора в Херсоні

В Одеському національному академічному театрі опери та балету відбулася прем’єра нового циклу концертів: «Нова музика України!» Музика нескорених. Незламних. Нестримних (режисерка – постановниця Тамара Форсюк; художник – постановник Ігор Анісенко). В основу концерту покладено музику Олександра Родіна – сучасного українського композитора, автора опери «Катерина», яка з в цьому сезоні з успіхом йде в Одеській опері.

Симфонічний оркестр оперного театру (диригент Володимир Врублевський) виконав твори Олександра Родіна – адажіо з сюїти «Книга мрій», сцени з опери «Катерина» (солісти Таїсія Шафранська, Владислав Горай, Катерина Корягіна, Василь Добровольський, Олександр Стрюк, Юлія Суботіна, Юлія Терещук, Катерина Цимбалюк), «Largamente» для віолончелі і струнного оркестру (соліст Костянтин Томницький), фантазію на тему «La Folia» для симфонічного оркестру та хору (хормейстер – Валерій Регрут; соліст Віталій Ткачук).

Художньою керівницею проєкту стала Генеральна директорка-художня керівниця театру Надія Бабіч. Авторкою ідеї проєкту, ведучою – провідницею до світу сучасної вітчизняної музики виступила музикознавчиня та ініціаторка культурних подій Людмила Сергійчук.

Також під час концерту прозвучало «Liber tango» пам’яті розстріляного російськими окупантами диригента Херсонської обласної філармонії Юрія Керпатенка. На великому екрані слухачам був представлений відеофрагмент запису одного з останніх виступів диригента в Херсоні у лютому 2022 р. Симфонічний оркестр Одеської опери наживо доповнив відео сюжет траурним вступом та кодою. Наприкінці вересня 2022 р. Юрій Керпатенко був розстріляний російськими окупантами в Херсоні у власній квартирі за відмову організувати концерт до міжнародного дня музики, який за задумом російської окупаційної влади мав показати налагодження мирного життя в Херсоні.


Юрій Керпатенко.

Музика Олександра Родіна є початком великого проєкту Одеської опери – «Нова музика України!». Музика нескорених. Незламних. Нестримних. В рамках його концертних програм слухачам незабаром відкриються унікальні музичні сторінки творчої спадщини композиторів України. А 28 червня Одеська опера знову запрошує одеситів та гостів міста на виставу «Катерина» (музика і лібрето Олександра Родіна, за поемою Тараса Шевченко).

Георгій Бянов
Фото: Володимир Екимбашян

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56