В Одеській ОВА дивувались недоцільним тендерам

В Одеській ОВА відбулося чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність». Цікаво, що з представників громадськості, які піднімають тему раціонального витрачання грошей бюджету під час війни, була тільки голова БФ “Корпорація монстрів” Катерина Ножевникова. В ОВА повідомили, що представники правоохоронних органів “тримають всі питання під пильним контролем”.

Під час засідання розглянули тендери, які викликають запитання щодо їх доцільності та членами комісії прийнято рішення про спрямування відповідних запитів до правоохоронних органів для аналізу зазначеної діяльності. Також листи буде направлено до територіальних громад щодо розгляду доцільності та необхідності проведення даних тендерів та у разі необхідності відміну їх проведення.

Катерина Ножевникова повідомила, що вперше до комісії приєднався представник Одеської мерії. Це добрий знак, який дає можливість хоча б якогось діалогу. Бо як відомо, мер Одеси Труханов не бачить протести під мерією і не бажає з одеситами розмовляти.

Так один з розглянутих недоцільних тендерів був з міста Южне. Там вирішили розробити документацію плану розвитку громади за 15 млн гривень. Навіщо це під час війни – окреме питання на совісті мера Южного. Але цікавий факт – тендер виграла компанія, яку створили за 4 дні до початку аукціону. Саме цим тендером зацікавились правоохоронні органи. Також комісія поставила під сумнів конкурс на найкраще село за 5,5 млн гривень.

Додамо, що складається враження, що у владі немає інструментів і бажання по контролю за витрачанням грошей під час війни на непотріб з корупційними ризиками. Навіть коли вже нарешті з’явилася відповідна комісія, то все одно не відчувається ентузіазм чиновників боротися з корупціонерами в адміністраціях. Робочу групу назвали «Прозорість і підзвітність», але список тендерів, які потрапили на перевірку там не оголосили.

Подивимось, що буде далі. Чи будуть дійсно зроблені висновки та правоохоронні органи будуть отримувати відповідну інформацію не від волонтерів, а самі будуть моніторити тендери та виявляти неадекватні. Вони за це зарплатню отримують. З того ж самого бюджету, який розкрадається.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56