В Одесі відкрилася виставка Михайло Реви з уламків ворожих снарядів та техніки “Дослідження зла”

В Одеському Національному художньому музеї відкрилася виставка відомого одеського скульптора та художника Михайло Реви. Автор зробив скульптури сучасного мистецтва з уламків ворожих снарядів та техніки, збираючи з них образ зла. Таким чином, вони зможуть зафіксувати спогади про російське зло навіть тоді, коли колективна та особиста пам’ять може дати тріщину. Коли репортажі з фронту та фото обстріляних будинків стають рутиною в світовій стрічці новин, мистецтво може промовляти голосніше.

Скульптури насичені спогадами та особистим болем людей, що опинилися свідками зла. Уламки та шрапнелі одночасно лякають та виступають трофеями. Там, де колективна та особиста пам’ять може дати тріщину, ці об’єкти стають носіями спогадів, матеріальною спадщиною, нагадуванням про зло.

Проєкт має бути представлений у Європі, адже російський світ – загроза не тільки для України, а й для всього людства. Однак зараз його стримують лише українські військові, які потребують ще більше озброєння. Мета цієї виставки – не дати європейцям звикнути до війни та зробити їх союзниками українського народу не на словах, а на ділі, зокрема наданням важкої техніки, танків, літаків, систем ППО.

Для реалізації виставки в Європі, потрібна допомога українців у зборі коштів для виготовлення каталогів про проєкт, а також для спеціального транспортування, якого потребують експонати через свою крихкість і габаритність. Проєкт буде здійснено під патронатом Надзвичайного і Повноважного Посла України в Німеччині Олексія Макеєва та за підтримки фонду Reva Foundation.

Михайло Рева — скульптор, заслужений художник України, засновник фонду RevaFoundation, співзасновник благодійного фонду «Майбутнє». Він — автор багатьох відомих скульптур в Одесі, серед його найвідоміших робіт — “Ангел милосердя”, “Дванадцятий стілець” та барельєфи “Чотири сторони світу” до скульптури “Золоте дитя”.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56