В одеському музеї розкажуть історію римського театру та покажуть портрет італійки 16-го століття

В Одеському музеї Західного та східного мистецтв оголосили про дві мистецькі лекції, які відбудуться у неділю 6 серпня. Крім лекцій 6 серпня відбудеться кураторська екскурсія по виставці французьких плакатів. Завідувачка відділу західноєвропейського мистецтва Тетяна Балановська чекає відвідувачів о 13:00 на екскурсію.

Перша лекція відбудеться о 12:00 в музейній локації #Ragtime2.0, вхід через музейні брами. В рамках циклу лекція “Всесвітня історія театру”, Влaдимирова Наталія — театрознавець, кiнознавець та Куркаєв Сергiй — кінорежисер , продюсер, педагог розкажуть історію Римського театру.

Багато чого в римській культурі було запозичено з грецької. Не стали винятком й такі області, як література і театральне мистецтво. Однак вважати, що римська культура стала тільки копією з грецьких форм не можна. Їй були притаманні і самобутні риси, що виходять з глибокої давнини. Крім того, багато, що було запозичене у греків, радикально перероблялося відповідно до потреб і смаків римського суспільства.

Витоки римського театру і драми сягали, як і в Греції, до сільських свят збору врожаю. Ще в давні часи, коли Рим представляв собою невелику громаду Лаціума, в італійських селах святкували закінчення жнив. Однак тісного зв’язку з будь-яким релігійним культом, як в грецькому театрі – з богом Діонісом, у римського театру не існувало. Хоча в пантеоні римських богів і був аналог грецькому Діонісу – Бахус або Вакх, він протегував виноробству, і до театру не мав відношення.

Хоча в Римі і існували приблизно ті ж обрядові ігри, що і в Греції – ці слабкі зачатки драми не отримали свого подальшого повноцінного розвитку. Жанри ранніх драматичних вистав (сатура, ателлана, мім) були запозичені римлянами у сусідніх племен. Крім того, консервативність укладу римського життя і опір жерців сприяли тому, що в Римі не склалося такою багатою поетичними образами міфології, яка в Греції послужила благодатним «грунтом» для грецького мистецтва, в тому числі і драми.

В епоху Римської імперії видовища цирку і амфітеатру. Ще в республіканський час кандидати на вищі посади влаштовували такі ігри, домагаючись розташування народу. Ці ігри використовували і імператори, прагнучи підтримати свою популярність в народі. Однак дуже скоро римський плебс став дивитися на ці ігри не як на милість імператора, а як на своє право, і кожен новий правитель повинен був влаштовувати ігри.

Культурна деградація римського суспільства була однією з ознак розпаду всієї рабовласницької системи. Римська імперія переживала з другої половини третього століття важкі часи. Загальне зубожіння, скорочення торговельних відносин, занепад ремесла, мистецтва, зменшення населення, міст, повернення землеробства до нижчого рівня – такий був результат римського світового панування.

🎟 Квиток: 100 грн
*Для людей, які були тимчасово вимушені полишити свої домівки вхід безкоштовний (за попередньою реєстрацією) 💌

6 серпня о 15:00 в музеї презентують шедевр з фонду, який подарує глядачам зустріч із “Жіночим портретом”, з якого вже 500 років спокійно і незворушно дивиться розкішна італійська синьйора в неймовірному вбранні. Її погляд зустрічатиметься з вашим, у якому куточку залу ви б не знаходилися.

Картина належить венеціанській школі середини XVI століття, однієї з головних художніх шкіл Італії, для якої характерні яскраві колористичні рішення, поглиблене володіння виразними можливостями олійногоживопису. До того, як отримати прописку в музеї, портрет належав двом відомим одеським колекціонерам ХІХ та ХХ століть. Незважаючи на те, що єдиної думки щодо автора картини немає досі, цей чудовий твір пізнього італійського Відродження неодноразово був учасником виставок, остання з яких під назвою “Венеція. Стан душі” пройшла у Львові, в Національній галереї мистецтв імені Б.Г.Возницького, взимку 2018 року. Наша ефектна дама була окрасою цього цікавого вернісажу.

Про колишніх власників стародавньої картини, про її передбачуваного автора, про дослідження полотна і фарбових пігментів, а також про венеціанську моду XVI століття ви зможете дізнатися на презентації «Знайомство з шедевром», яку проведе заступниця директора музею з наукової роботи Ірина Глєбова. Протягом двох наступних тижнів картину можна побачити у центральній залі музею.
6 серпня, 15:00
🎟 Квиток: 70 грн
*Для людей, які були тимчасово вимушені полишити свої домівки вхід безкоштовний (за попередньою реєстрацією) 💌
📍вул. Пушкінська, 9

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56