В Одеському оперному театрі прем’єра італійській комічної опери “Дон Паскуалє”

Одеська опера знов звернулась до творчості майстра бельканто – Гаетано Доніцетті. Великий італієць написав майже 70 опер, і його надзвичайна, чаруюча мелодійність вже понад 300 років дарує задоволення прихильникам класичної музики. Тому, здається, саме комічна опера-буффа “Дон Паскуалє” була поставлена як рішуче бажання подарувати глядачам гарний вечір. І намір повністю вдався!

Масштабна постановка: великий хор, дитяча танцювальна студія, відеоінсталяції та світлові ефекти. Сучасні декорації – вже звичне рішення для цієї опери за її довгу історію. Режисер Линас Зайкаускас и художник-постановник Маргарита Зайкаускене вистроїли її в декораціях великого пароплава, додавши алюзій чи то морській історії Одеси, чи то «Титаніку», на борту якого грається комедія. І перше і друге дуже близько сучасному одеському глядачу. І цікаві декорації з думками героїв або з картками Таро – знахідка, яка безумовно додала родзинок.

Браво акторам, особливо чоловікам цієї комедії дель-арте: дон Паскуалє/Панталоне, красень Єрнесто/Пьеро, коварний Малатеста/Скарпіно – вони жили на сцені, виконуючі найскладніші фіоритури та речитативи. Намагалась не відставати від них Норіна/Коломбіна.

Взагалі цікаве, як сприймається класичний сюжет «старій бажає одружитись на юній дівчині». Заможний кораблеволодар мріє про дітей та родину. Але ж його племінник, гравець та випівоха не розуміє, чому спадщина має дістатись потенційним дітям дона Паскуале, а не йому. І його обраниця, жвава вдовиця Норина, разом з його ж старим другом із задоволенням вмикаються в інтригу, вимагають гроші та зводячи з розуму головного героя.

Окремі аплодисменти балетмейстеру, заслуженому артисту України Гаррі Севояну. Бо дія на сцені вражає своєю енергійністю, рухи персонажів ні на мить не зупиняються, все живе, яскраво та палко.

Дякуємо акторам та режисерам, оркестру та диригенту. Дякуємо за свято, яке ви маєте сили робити. Попри жаги, біль та тривоги, ви створюєте дива для глядачів. Для хлопців з фронту, які можуть почути музику та побачити чарівну одеську Оперу. Для родин ВПО. Для студентів-музикантів, яким було б добре надавати квітки хоч в амфітеатр. Для одеської публіки, яка завдяки вам, все ще всміхається.

Наступний прем’єрний показ 28 квітня – не пропустіть!
Квитки за посиланням – https://operahouse.od.ua/events/don-pasquale/

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56