В одеському театрі покажуть Одесу 20-х років минулого сторіччя

«Будьте ви щасливі!» – вистава Театру юного глдядача імені Юрія Олеші, дивлячись яку хочеться зупинити кожну мить – вона прекрасна, і сумна доля доктора Фауста не стала б на заваді сучасному глядачеві, якщо б він раптом опинився в стані героя великого Гете й відвідав цей Театр і цю виставу.

Вистава має глибинний історичний підтекст. Вона присвячена Одеському ДЕРЖЄТ (ГОСЕТ – рос.) – Одеському державному єврейському театру, який в 1930-ті роки займав ту ж саму будівлю, де зараз перебуває Театр Олеші на вулиці Грецькій 48-а. Духи театрального мистецтва не лишали ці стіни. Театральне життя тут майже не переривалося.

Дійство вистави розгортається в Одесі в історичних умовах кінця 20-х рр. минулого століття. В оспіваний Ільфом й Петровим час, коли епоха НЕПу – нової економічної політики, з деяким покращанням умов життя після громадянської війни й розквітом приватної ініціативи наближалася до завершення. Попереду був великий червоний терор й масові репресії 30-х рр.

Привід майбутніх жахів, завжди напівтверезий чекіст Сьома, якого майстерно грає Олексій Межевікін, в шкіряному пальто із нерозлучним маузером в кишені, намагається підтримувати соціалістичний порядок в Одесі. Проте майже всі його дії кумедні й не несуть реальних загроз жителям міста. Сьома свій, він одесит й всі жахи для нього й містян ще попереду, незважаючи на імпровізовану катівню, яку він через особисті мотиви влаштував одному з героїв вистави.

З перших хвилин дійства глядач занурюється у гомінку, веселу атмосферу портового життєлюбного міста. Вистава дуже динамічна. Її сцени насичені яскравими хореографічними номерами. В дійстві багато талановито поставлених масових сцен, які органічно віддзеркалюють непівську Одесу. Постановка дає можливість торкнутися аутентичної Одеси, відчути тогочасний мовний колорит й непересічний гумор міста, який вивчає головний герой – молодий американець з одеським корінням Рафаїл. Він прибув до Одеси, щоб зібрати унікальний фольклорний матеріал – єврейські прокльони для своєї книги.

Рафаїл знайомиться із трьома чарівними одеськими дівчинами, які уособлюють красу, пристрасть й характер Одеси. Рафаїл прямує шляхом кумедних прокльонів, шляхом одеського фольклору, шляхом який обрав його для своєї мети.
Життєві шляхи, складні, трагічні долі героїв виходять за межі міста й повертаються до нього. Повертаються, щоб сказати крізь час «Будьте Ви щасливі!» й Ми Будемо!. Все буде Україна!

Георгій Бянов, фото автора.

Вистава «Будьте ви щасливі!» відбудеться в театрі 28 грудня, початок о 17.00, довідки за тел. 722-75-63; www.tuz.od.ua/afisha

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56