В Одеську область повернулися фламінго

До Національного природного парку Тузлівські лимани знову повернулися фламінго. Цю радісну новину повідомив доктор біологічних наук Іван Русєв. Поки що це перша невелика зграя птахів. Ці розвідники вивчать обстановку на лиманах і повідомлять іншим щодо можливості гніздування на Одещині в цьому році.

Русєв розповів історію, як на Одещині вперше з’явилася велика зграя фламінго у 2023 році. 570 дорослих птахів у воєнний час 2023 року вирішили прожити з 24 квітня до 31 грудня на Тузлівських лиманах і привести малят. Раніше, у 2017 році, вони вперше в Україні намагалися сформувати колонію у Херсонської області на озері Чурюк неподалік від Криму, але вивели всього 3-х пташенят і доля їх невідома.

Вперше птахи-“розвідники” великою зграєю з’явилися у нас у 2021 році. У тому році, коли на основних колоніях фламінго у Туреччині на озері ТУЗ була загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів. І ми тоді прогнозували, що вони скоро обов’язково загніздяться у нас. І ось воєнний рік 2023 року. Вони з’явилися у нашому нацпарку у квітні, а в травні одразу вибрали місце для гніздування на узбережжі лиману Бурнас біля села Базарь’янка. Але там гніздування було невдалим: постійно з’являлися дітлахи, вночі браконьєри, багато свійських собак – все це, незважаючи на збудовані птахами 270 гнізд, змусило залишити це небезпечне місце. Але ми вірили, що вони обов’язково знайдуть інше місце в нацпарку і виведуть пташенят у цьому році. Так і сталося. В кінці червня 2023 року вони загніздилися в дуже цікавому місці нацпарку – на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей. І працівникам нацпарку та його друзям, вдалося провести захід по кільцюванню пташенят. В цьому нам допомогли Українське товариство охорони птахів та Український Центр кільцювання птахів. Це великій успіх -“Тузлівські” фламінго під час війни вивели 192 пташенят. Cеред дорослих були птахи з кольоровими кільцями з Франції, Туреччини та Іспанії. Два окільцьованих молодих птаха були зареєстровані на зимівлі в Болгарії та Туреччині.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56