В парадигмі миру: життя одеситів під час війни

Життя в парадигмі миру — філософія, яку пропонує та розповсюджує девелоперський холдинг ZEZMAN. Це не про завчасне святкування перемоги або відвертання від війни. Це — про стійкість до сьогоднішніх викликів. Жити в парадигмі миру — значить залишатися в Україні, працювати, народжувати та виховувати дітей, розвивати бізнес, сплачувати податки, донатити на ЗСУ. Це про те, щоб не відкладати життя «на потім», а покращувати країну сьогодні. Такий підхід йде на користь в тому числі і фронту, так як несе за собою економічний розвиток.

Приклад життя в парадигмі миру ми знайшли в житловому містечку KEKS, що біля 7км. Марина Бусел нещодавно отримала ключі від своєї квартири у будинку D і показала нам, як живеться в містечку. А ми ще й поспілкувалися з її сусідами, щоб отримати більш об’єктивну картину містечка і відповісти на питання: чи можливе життя в парадигмі миру зараз?

Двір для людей.

В KEKS вирує життя. У дворі граються діти, в зоні воркауту багато людей. Зі слів Марини, вечорами сусіди збираються біля мангалу. «Двір тут — просто неймовірний. І для дітей є місце, і для дорослих, і всі ніби в одному просторі, але ніхто нікому не заважає. Дуже класно тут розставлено різні місця», — говорить Володимир, один з мешканців KEKS.

Двір KEKS виділяється на фоні того, що ми бачили в сучасних ЖК та старому фонді. По-перше, тут немає жодної машини. В’їжджати у двір дозволено лише автомобілям екстрених служб. По-друге, доступ сюди мають тільки мешканці. По-третє, він зелений та добре облаштований: в середині є дитячий та спортивний майданчики, альтанка, мангал, багато лавок.

«Для нас з чоловіком цей двір став, мабуть, вирішальним для рішення купити тут квартиру. Бо діти підростають, хочеться давати їм більше самостійності, але щоб це було безпечно. А тут можуть вони гуляти і ніби самостійні, але завжди під наглядом» — ділиться Аліна, мешканка KEKS.

Під час того, як ми оглядали двір, почалася тривога. Марина запросила нас в укриття на цокольному поверсі. Ми комфортно перечекали тривогу, мали добрий запас води, могли скористатися вбиральнею і, за необхідності, могли навіть переночувати тут. Але МІГ усівся, тож ми продовжили нашу екскурсію містечком.

Двір оглянули, тож пішли дивитися дім із середини. Марина живе на 4 поверсі. Приготувалися підійматися сходами, адже в п’ятиповерхівках часто немає ліфтів — їх дозволено не ставити за нормами ДБН. Але в KEKS встановлено зручний сучасний ліфт. Тож до квартири ми дісталися з комфортом. Всередині ми пробули недовго. Оцінили для себе охайні парадні та ремонт від забудовника у Марини в квартирі.

«Дуже рада, що взяла квартиру з готовим ремонтом. Як подумаю, що зараз довелось би ще будівельників шукати, потім матеріали купувати, що в ціні виросли в рази, особливо при купівлі в роздріб. Тож це мені заощадило купу нервів та часу. І якістю я абсолютно задоволена», — похвалилася Марина.

Спільнота дружніх сусідів

ZEZMAN Holding створює не тільки самі будинки, але і будує міцні відносини між сусідами. Для цього холдинг влаштовує в побудованих містечках різноманітні івенти. В KEKS було вже два. Після першого сусіди потоваришували і започаткували традицію спільних вечорів у дворі: виносять з дому страви, запалюють мангал і годинами просто спілкуються один з одним.

«Ми всі дуже швидко познайомились, бо за час, що я тут, вже було організовано два великих свята. Я особисто швидко почала почуватися, як вдома. Бо всі тут вже ніби як свої», — поділилася враженнями Марина.

Будівництво зупинилося?

Про KEKS ми знайшли і негативні відгуки в мережі, їх центральна тема — повільні темпи будівництва. В найгучніших коментарях говориться, що містечко ніби взагалі не будується і на будмайданчику нікого немає. Але таку заяву легко спростувати, адже тут чутно характерні звуки будівництва.

Щодо темпів роботи, дуже складно засуджувати когось. Бо приблизно 29% будмайданчиків Одеси, за даними ЛУН, так і не відновили роботу по сьогоднішній день. Це значна частка ринку, це тисячі інвесторів, що не отримали, а може і ніколи не отримають, свої квартири. І вже сплачені гроші. А тут будівництво іде.

Нам навіть не прийшлося довго шукати звіти — забудовник публікує їх на сайті і у своїх соцмережах. Так — темпи впали. І, через війну, була затримка зі здачею будинків. Але в 2023 році свої квартири вже отримало сотні сімей. І в цьому році отримає ще більше. Будемо слідкувати за новинами містечка і тримати вас в курсі.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56