В заповідник “Тузлівські лимани” прилетіли найбільші чайки у світі

В Національному природному парку “Тузлівські лимани” науковці спостерігають зграї мартинів. До нашого регіону завітав вид, який має найбільші розміри серед чайок. Як повідомив доктор біологічних наук Іван Русєв, ці птахи розміром з гусака і вони мають незвичний окрас – чорну голову. Маса тіла до 2 кг. Знаходиться у Червоній книзі.

“Багато мільйонів років тому вони населяли береги та острови палеоокеану Тетіс і, можливо, розсаджувалися на спинах останніх динозаврів, що виповзали на мілині. Сьогодні ці великі і красиві мартини, як і раніше, живуть у тих самих місцях, де колись давно хлюпалося їхнє зникле тепле море. В Національний природний парк “Тузлівські лимани” вони гніздяться не кожного року і це залежить від наявності водообміну між Чорним морем і Тузлівськими лиманами і власне від рівня води в лиманах. Це впливає на наявність островів, де безпечно може гніздиться каспійський мартин.

Голос самця каспійського мартина нагадує рев бика. Самки мають майже голос вівці, а молоді іржуть як лошаки. А ще ці мартини вміють кричати так, як іноді кричать наші пастухи – благим матюком. Та так уміло, що, почувши крик цього мартина десь на пустельному березі піщаного пересипу, мимоволі здригаєшся і злякано оглядаєшся на всі боки. Каспійські мартини – це важлива і дуже рідкісна ланка біорізноманіття наших узбережь і вони занесені до національної Червоної книги України”, – розповів Русєв у Фейсбуці.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56