Відкрилася виставка на честь 110-річчя одеського колекціонера та альпініста Блещунова (фото)

«Доля, що прокреслена льодорубом» – така назва виставки на честь 110-річчя Олександра Блещунова (25.08.1914 – 21.05.1991), яка відкрилася в однойменному музеї. Олександр Блещунов – яскрава особистість, відомий альпініст, колекціонер та етнограф, засновник найпершого в Україні музею особистих колекцій. Виставка розповість глядачам про життя та шлях Олександра Блещунова. На виставці представлені архівні фото Блещунова та раритетні документи. А також декілька десятків 100-річних фото гір Кавказу та Альп з колекції Дроздовського. Виставка працює до 10 вересня.

Нагадаємо, що Блещунов зробив вагомий внесок в розвиток культури та спорту як рідного міста, так і всієї України. Впродовж життя Блещунов мав величезний вплив на формування самосвідомості і почуття відповідальності молодого покоління, був центром тяжіння для людей старшого віку.

Разом з альпінізмом, важливою справою майже всього життя Олександра Володимировича було колекціонування предметів мистецтва. Він вважав, що збирачі історичних реліквій і витворів мистецтва несуть велику соціальну місію. Вони є потужною армією зберігачів культурної спадщини минулого і що їх збірки мають бути зосереджені в офіційних державних сховищах.

Тому наприкінці життя він передав свою колекцію в дар рідному місту – 28 січня 1989 в Одесі було відкрито Музей особистих колекцій, з 1992 – Одеський муніципальний музей особистих колекцій імені О.В. Блещунова. Унікальна збірка, яка налічує понад 10 тисяч предметів, в тому числі раритетів світового рівня, є частиною Державного музейного фонду України.

Багато років дім Блещунова був впливовим осередком культури, місцем спілкування видатних вчених, творчої інтелігенції, відомих спортсменів. Залишається він таким і сьогодні в якості Музею та важливого культурного центру Одеси. Місцем де регулярно створюються нові творчі програми і соціальні проєкти, проводяться семінари і тренінги музейно-освітнього напрямку.

Старинная открытка гора Монблан.

Біографічна довідка.
Олександр Володимирович Блещунов народився 25 серпня 1914 р. в Одесі. У 1919 р. він із мамою та нянею переїхав до будинку № 19 по вул. Польській, і з того часу життя його було нерозривно пов’язане з цим будинком. О. В. Блещунов закінчив одеську семирічну трудову школу №39, потім у 1932 хімічне відділення Одеського технікуму консервної промисловості та Одеський інститут інженерів водного транспорту у 1939.

Олександ Блещунов

У 1936 нескінченно закоханий у гори студент дав оголошення в газеті про організацію альпіністської спортивної секції та запросив усіх любителів гірських подорожей прийти на її перше засідання. Так у морському місті з’явилася перша в Україні секція альпінізму, яку О. В. Блещунов очолював понад 30 років. Він був організатором та керівником альпіністських зборів і науково-спортивних експедицій у Крим, Карпати, Кавказ та на Памір.

Ще у 1940 Олександр Володимирович організував експедицію на Памір, де вперше пройшов перевал, названий згодом на його ім’я. Є на Памірі і пік ім. О.В. Блещунова.
Під час ІІ-ї світової війни Олександр Володимирович був нагороджений орденами: «Вітчизняної війни І ступеня», трьома «Вітчизняної війни ІІ ступеня», орденом «Червоної Зірки», багатьма медалями, у тому числі «За відвагу». Після війни альпіністський досвід та надзвичайні організаторські здібності О. В. Блещунова знадобилися у новій області – будівництві науково-дослідних об’єктів у горах Вірменії.

Далі було повернення до рідного міста і керівництво проблемною лабораторією Одеського інституту холодильної промисловості. Тут Блещунов працював до виходу на пенсію у 1974. Впродовж багатьох років Олександр Володимирович займався розвитком масового альпінізму, виховавши тисячі молодих спортсменів. Під його керівництвом було створено секції альпінізму у кожному ВНЗ Одеси. Сотні його вихованців, спрямованих після закінчення ВНЗ до різних міст держави, створювали там секції альпінізму, дотримуючись принципів дружби та мужності, які прищепив їм О.В. Блещунов.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56