Водійка трамваю з Донецька переїхала до Одеси і здивувалась інтелігентністю пасажирів

КП «Одесміськелектротранс» продовжує розповідати про кращих працівників підприємства, які віддали багато років життя своїй справі. Водійка трамвайного депо №1 Марія Ляхович народилася у 1963 році в Донецьку. Після школи, як то нерідко буває, батьки визначили майбутню професійну долю дитини без її згоди.

«Сказали, щоб я поступала до індустріально-педагогічного технікуму, що готував кухарів. Навіщо воно мені? Батьки сказали, що треба працювати в системі громадського харчування. Так воно й сталося. Після технікуму працювала в столовій завідувачкою виробництва. Тобто ніякі трамваї мені не посміхалися, я й не думала про це», – згадує Марія Яхович.

Одного разу Марія їхала в трамваї на роботу й розплакалася, так не хотіла я на роботу до столової. “Сиджу й рюмсаю, а тут водій до мене підходить і каже: «Нащо тобі та столова? Йди до нас працювати!». І я пішла. Навчилася на водійку трамвая, вчитися було легко та цікаво, мені сподобалося працювати з електричним обладнанням. У 1986 році почала працювати на лінії у рідному Донецьку”, – розповідає Марія.

В той же час вона познайомилася з майбутнім чоловіком, який приїхав на Донбасс з Вінниці підвищувати кваліфікацію. Молоді люди полюбили одне одного та побралися. У 1990 році в подружжя народився син, а трохи більше ніж через рік – донька: «З одного декрету в інший перейшла, і так сталося, до 2008 року я не працювала. Ми переїхали до Вінниці, і здавалося з електротранспортом завершено».

У 2008 році син Марії Яхович поступив до вишу у Харкові, тож батьки, щоб бути ближче до дитини, повернулися у Донецьк. Тут наша героїня поновила професійну кар’єру. Все йшло своїм шляхом, але у 2014 році на Донбасі почалися бойові дії. Чоловік забрав доньку та поїхав до Вінниці, а вона залишилася. «Справа в тому, з приходом так званого руського миру квартири, що залишалися без хазяїв, дуже швидко розкрадали, тому я залишилася фактично охороняти домівку», – згадує Марія Яхович.

У 2016 році наша героїня перебралася до Одеси, де стала працівником КП «Одесміськелектротранс». Працювала на всіх маршрутах, сьогодні закріплена на маршруті №5: «Одеса зустріла привітно, дали кімнату в гуртожитку, керівництво дуже уважно поставилося. Почала працювати, що й роблю до сих пір. В Одесі одразу здивувала загальна інтелігентність пасажирів. Ніколи не забуду, як під час блекаутів люди приносили їжу, гарячі напої, щоб ми не позамерзали в тих вагонах».

Вже у ОМЕТі Марія Яхович пережила епоху пандемії ковіду та початок повномасштабної війни, яка триває. Сьогодні вона – досвідчена водійка, повноправний член дружнього колективу КП «Одесміськелектротранс», користається авторитетом та повагою колег. Разом вони всі працюють для Одеси та одеситів.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56