Одесі виповнилось 609 років – історія заснування литовським князем Вітовтом

В Одесі останніми роками відбувається переосмислення сакральної російської скрепи, що “Одесу заснували 2 вересня 1794 року”. Насправді ж історія розповідає, що ця дата починає відлік часу з моменту захоплення міста під час війни та його перейменування під владою російської імперії. Імперській пропаганді дуже важливо було створити міф, що до 1794 року ніякого міста взагалі не існувало, або це було щось неважливе. Насправді ж тут мешкали люди ще до нашої ери. Про це свідчать археологічні розкопки на Приморському бульварі – кожен може підійти та подивитися на докази минулого: давньогрецьке поселення «Гавань Істріан», яке було тут приблизно 2400 років тому.

Після давньої Греції на північному березі Чорного моря панували давні римляни приблизно до кінця 400 років нашої ери, але вони відступили після набігів кочових племен гунів та готів. Нашестя варварів спустошило не тільки поселення на місті Одеси, але й всі інші давні міста Причорномор’я на сотні років. Тому не можна вважати, що Одесі 2400 років – для визначення певного віку в місті мають постійно жити люди.

Через 800 років приблизно у ХІІ столітті тут починають селитися перші слов’янські племена. А через 200 років у XIV столітті генуезькі купці будують факторію – Джинестру для торгівлі з племенами кочівників з “Золотої Орди”. В першій третині XIV ст. генуезькі колонії досягають максимального розквіту, але потім раптово зникають. Історики припускають, що причиною зникнення генуезців могла стати епідемія чуми 1346–1353 років.

У другій половині XIV ст. розширюється Велике князівство Литовське – Великий князь Вітовт побудував “королівський порт” Качибей. Документів про забудову не збереглося. Але перша офіційна згадка про порт з’явилася у документах, датованих 19 травня 1415 року.

Польський історик Ян Длугош знайшов відомості на транспортування зерна для візантійського царя через Качибей. Зерно подарував литовський князь Владислав II Ягайло для встановлення дружних стосунків. Цей історичний момент також згадує український історик Михайло Грушевський у своєму головному творі “Історія України-Руси” том VI, сторінка 59. Перша офіційна згадка поселення автоматично стає його датою заснування, якщо інших немає.

Вже з кінця XV ст. територія Північного Причорномор’я опиняється під контролем Османської імперії. Турки корегують назву на свій лад з Качибей на Хаджибей. Потім Хаджибей захоплюють Кримські татари. А після них контроль над Хаджибеєм отримують козаки. Інженер та картограф XVII століття Гійом Левассер де Боплан у 1639 році уклав рукописну карту України «Tabula Geographica Ukrainska», на якій є Кочубей.

Османська імперія через 100 років повертає контроль над Хаджибеєм і у 1765 році будує фортецю Ені-Дунья, навколо якої розширюється місто, також активно працює порт для вивозу зерна. Фортеця Ені-Дунья знаходилась там, де зараз знаходиться Приморській бульвар. У ці ж часи російська імперія починає воювати з османською за вихід до Чорного моря. Під час російсько-турецької війни 1768—1774 років біля Хаджибея відбулась битва, в ході якої Запорізькі козаки, яких обманом вмовили виступити на боці росії, розбили турків та спалили декілька будинків у Хаджибеї. Частина турків та селян зачинилася у фортеці, яку козаки відмовилися штурмувати. Після цієї війни Катерина ІІ знищила Запорізьке козацтво за допомогою своїх військ. Під час російсько-турецької війни 1787—1792 років фортецю Хаджибей штурмували вже Чорноморські козаки під керівництвом російського адмірала Хосе де Рібаса.

За офіційною легендою 1794 року Хаджибей було перейменовано на Одесу. Але насправді у документах 1794 року Катерина ІІ просить Хосе де Рібаса почати розбудову порту у Гаджибеї. Жодного документу про “заснування Одеси” або навіть перейменування в історичних архівах досі не знайшли. Назва “Одеса” вперше з’являється у документах 27 січня 1795 року. Тому навіть дата перейменування Хаджибея на Одесу 2 вересня 1794 року є вигаданою.

Історик Ігор Титаренко за підсумками дослідження створив візуалізацію Хаджибея по збереженим до наших днів планам, гравюрам та кресленням, які знаходяться у відкритому доступі. Візуалізація є особистим уявленням, створеним з урахуванням знайдених матеріалів.

На жаль, муніципальна влада Одеси досі ігнорує 600-річний історичний пласт Одеси та на офіційному рівні не має заяв або спроб це закріпити та донести до мешканців міста. Там продовжують святкувати тільки річницю перейменування Хаджибея на Одесу після захоплення російською імперією за допомогою українських козаків. На наш погляд, офіційне визнання 600-річної історії та першої згадки є не менш важливим, а може навіть і більше. І засновником Одеси можна вважати князя Вітовта, який побудував порт Качибей, з якого і почалася історія виникнення сучасної Одеси.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56