В Одесі презентують портретну галерею сучасних видатних українців

У коворкінгу Термінал 42  стартує 4 серпня виставка «Діячі України». Це проект про відомих українців, що популяризує українську історію та культуру мовою сучасного графічного мистецтва. Новий погляд на видатних особистостей, відтворений у плакатах, пропонує альтернативу шаблонним портретам зі шкільних підручників. Молоді художники, які портретують видатних українців, належать до клубу ілюстраторів Pictoric та вже мають важливі творчі здобутки. Їх твори відзначені на міжнародних виставках ілюстрації та публікуються у відомих світових журналах. Виходять друком їх ілюстровані та авторські книжки. На відкритті експозиції виступить гурт “Спека така”. Вхід – вільний.

4-Pictoric1

Проект «Діячі. Видатні особистості України» клубу ілюстраторів Pictoric – розширює географію виставки, яка вже побувала у Києві, Запоріжжі, Познані, Дружківці та має охопити Львів, Харків, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Полтаву, Вінницю, а тепер приїхала до Одеси. Це перша виставка сучасних українських ілюстраторів, яка подорожуватиме по всій Україні і буде доступна кожному. Окрім цього, авторські плакати викликали неабиякий інтерес у фахівців з бібліотеки Конгресу США, які ухвалили рішення про прийняття колекції з 23 портретів відомих українців у свій фонд.

Чуючи вислів «видатні українці», ми уявляємо Шевченка в кожусі й шапці, Хмельницького з булавою та Лесю Українку у вишиванці. Поодинокі спроби осучаснити шаблонні портрети зі шкільних підручників були й не раз, але масштабами вони не вражали, кажуть організатори.

Саме тому молоді українські художники створили серію плакатів, де відтворили сучасний погляд на діяльність видатних українців. Хто є кумиром для харків’ян? Можливо, це Лесь Курбас, який навчався у Віденському та Львівському університетах, працював у Києві, але саме харківський період став для його театру «Березіль» часом творчого становлення та розквіту. Як Одеса згадує про Сергія Корольова, який у 17 років під час навчання в Одесі розробив проект планера, що його визнали вартим утілення? Коли вінничани востаннє були в музеї Михайла Коцюбинського? До серії зі 100 плакатів увійшли всім відомі особистості з усієї України, щоби і полтавчани, й ужгородці, й одесити змогли віднайти свого видатного земляка.

Художники, які портретують видатних українців, є учасниками клубу ілюстраторів Pictoric і самі вже мають творчі здобутки: твори одних відзначені на міжнародних виставках ілюстрації, інші публікуються у відомих світових журналах, у багатьох вийшли друком ілюстровані книжки, у когось – ще й авторські.

Цей проект розпочався навесні 2014 року у Львові. Під час події «Львів – місто літератури» на площі Ринок було представлено 26 плакатів, присвячених видатних письменникам України. В Одесі виставика працюватиме 2 тижня.

Добавить комментарий

   
 

Анонсы событий




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56