Генерал Залужний потрапив на обкладинку журналу Time

Впливовий американський журнал Time помістив на свою обкладинку портрет головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. У журналі вийшло інтерв’ю з Залужним, в якому він розповідає про боротьбу української армії проти російської військової агресії.

Залужний розповів, що призначення його на посаду головнокомандувача у травні 2021 року було для нього раптовим – він відчував себе так, наче його вдарили «не просто нижче пояса, а прямо в нокаут». Залужний був одним з керівників у армії, хто змінював її з незграбної радянської моделі на сучасну бойову силу на кшталт армій партнерів США та НАТО.

Залужний пройшов шлях від командування взводом до керівництва військами країни на східному фронті після анексії Росією Криму в 2014 році. На цій посаді він розвивав молодших офіцерів і заохочував більш спритне прийняття рішень, передав повноваження командирам на місцях.

На відміну від Зеленського, який скептично ставився до звітів розвідки про неминучість масового російського вторгнення, Залужний був частиною корпусу українських офіцерів, які розглядали це як питання часу.

Коли вранці 24 лютого почалося вторгнення, генерал мав дві стратегічні цілі щодо захисту України. «Ми не могли допустити падіння Києва», – сказав він. «І на всіх інших векторах нам довелося пролити їхню кров, навіть якщо в деяких місцях це вимагатиме втрати території». Іншими словами, метою було дозволити росіянам просунутися, а потім знищити їхні колони на фронті та лінії постачання в тилу. На шостий день вторгнення він дійшов висновку, що це працює. Росіяни не змогли взяти аеропорти навколо Києва і просунулися достатньо глибоко, щоб почати напружувати лінії постачання, залишаючи їх відкритими.

У вересні всього за шість днів українські військові відбили приблизно 3000 квадратних кілометрів території, контрольованої Росією, включно зі стратегічно важливими залізничними вузлами, які використовувалися для поповнення своїх сил. Цей удар приголомшив Кремль, американських чиновників і навіть українців. Завдяки попереднім заявам про наступ на півдні, росія стягнула до Херсонської області свої елітні війська, щоб втримати місто Херсон, але натомість втратила позиції на півночі.

Залужний готується до тривалої і кривавої битви. «Заючи те, що я знаю про росіян з перших вуст, наша перемога не буде остаточною», — сказав він TIME. «Наша перемога стане можливістю перевести подих і підготуватися до наступної війни»

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56