На узбережжі Одещини знаходять мертвих дельфинів

Найрозумніші істоти Чорного моря – дельфіни продовжують гинути через бойові дії россії, повідомив науковець з національного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв.

29 липня на березі моря біля заповіднику знайшли пару мертвих дельфинів – азовку і білобочку. Таож очевидці повідомляють, що на одеському пляжі помітили мертву білобочку.

“Жахливі наслідки війни для дуже рідкісних та занесених до Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природі чорноморських дельфінів, тривають. Вже раніше я писав, що бойові дії рашистів на Чорному морі відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролока́торів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров`я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, вони отримують потужну акустичну травму.

Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування моря, яке довго продовжувалось. При уражені органів навігації і слуху, дельфіні не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі.

І головне – такі “паралізовані” дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об’єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Це насамперед характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус”, – розповів Русєв у Фейсбуці.
 
За оцінками науковців загинуло близько 5000 дельфинів за період війни 2022 року. Море викидує на берег не більше 5% від всіх загиблих тварин. Решта 95% просто іде на дно моря і їх не можна зареєструвати.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56