Одеський екстремал розповів, як вижити взимку у місті без світла та газу

Одеський дигер та екстремал Роман Маузер на своєму Ютуб-каналі поділився порадами про виживання взимку у місті у разі тотального блекауту та відсутності газопостачання. Якщо росія досягне серйозного успіху в терористичних ракетних обстрілах і позбавить Україну світла і газу взимку, то це призведе до енергетичної облоги населення. Найціннішим ресурсом у зимових умовах буде видобуток тепла.

Роман радить продумати варіанти евакуації найбільш незахищених верств населення – літніх, хворих та жінок з дітьми у будинки, де є автономне опалення – пічки або твердопаливні котли. Можливо, слід запланувати на зиму переїзд до сільської місцевості. Для тих, хто залишився в місті, варто планувати покупку спального мішка або якісні синтетичні ковдри, що дозволяють спати при температурі +5…+10 градусів.

У країні може бути дві ситуації – якщо буде газ і якщо його не буде. У разі наявності газу звичайна газова плита стає джерелом тепла. Щонайменше можна включити духовку і таким чином нагріти кухню. Кухня стане найулюбленішим місцем перебування всієї родини. Можна ще додатково покласти каміння на конфорки, щоб не гріти повітря, що йде у витяжку.

Якщо в сім’ї живе кілька людей, то слід жити в одній кімнаті і своїм теплом вдасться обігріти її вище, ніж на вулиці. Якщо ситуація буде критичною, то всупереч усім правилам та ГОСТам, швидше за все люди встановлюватимуть печі-буржуйки. У приватних чи малоповерхових будинках так зробити простіше, ніж у багатоповерхових.

Буржуйки вже встановили у будинках, які постраждали від обстрілів та відключені від опалення. У крайньому випадку можна навіть зібрати піч із цегли. Однак усі роботи зі встановлення печі повинні проводитися за правилами безпеки – щоб не згоріти та не пригоріти. І це тільки на крайній випадок.

 

Що стосується Одеси, то ми знаходимося на півдні і кількість дуже холодних та морозних днів на Одещині набагато менша, ніж на півночі, на сході та на заході країни.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56