Одеський театр юного глядача покаже виставу «Реггеді Енн» американського драматурга

«Реггеді Енн» – мила ганчір’яна лялька Театру юного глядача ім.Олеші, що дихає добром і любов’ю, несе в собі світло надії. В листопаді вона стала подією мистецького життя Одеси. Прем’єра відбулася цього місяця, сьогодні останній показ листопада. А в грудні і в січні, і надалі Реггеді Енн чекає на глядачів від 12+. Втім, якщо Вам немає 12-ти, а всього тільки 5-ть, або навпаки Ви вже такий дорослий, що зовсім забули про ляльок, то це не проблема, Реггеді Енн непомітно для Вас вмить виправить всі ці недоліки і ви обов’язково відчуєте казкове тепло її серця. Сьогодні 28 листопада о 17:00 в Одеському театрі юного глядача ім.Ю.Олеші відбудеться вистава «Реггеді Енн» (Ганчір’яна лялька) за п’єсою американського драматурга Вільяма Гібсона.

Вистава «Реггеді Енн» має непересічну театральну історію в Україні. Так на початку 2000-х рр. в постановці Харківського театру юного глядача – «Ніч коли оживають ляльки», вистава зустріла неадекватний шквал критики. «Вистава була розстріляна впритул» – напише потім із долею співчуття авторитетне вітчизняне видання «Дзеркало тижня». Критиці були піддані як сама постановка так і сюжет, як нібито взагалі не придатний для репертуару Театру юного глядача. «Дзеркало тижня» тоді стало на захист вистави проти тенденційної, упередженої критики. Харківський синдром «Реггеді Енн» не був чимось випадковим. Адже Любов – центральна тема цієї вистави, в житті дуже часто зустрічає і намагається подолати опір ненависті, зла, вульгарності, байдужості, холоду, небуття.

Однак повернемося до Одеського театру Олеші. Представник темних сил – уособлення зла, з’являється у виставі серед ляльок, що ожили в ночі, зі свитою в образі Генерала підземної армії. Він носій архетипу давньогрецького бога Аїда – правителя царства тіней. Як Аїд, Генерал у пітьмах шукає свою наречену – Персефону – Марселлу, щоб забрати з собою під землю. Так, він полює на Марселу – маленьку хвору, самотню дівчинку, у якої температура, яка впевнена, що не здужає, яку полишила мати. Ляльки під проводом Реггеді Енн, намагаються врятувати її. Вони разом із Марселою розпочинають феєричну казкову подорож – відчайдушну боротьбу Любові з Ненавистю, Життя зі Смертю. Вони намагаються надати Марселі те, чого вона була позбавлена у реальному житті. І не все в друзів виходить так як хотілося, так як буває у звичайних казках. На них чекають омани, спокуси, жахи.

Так з’явиться жінка з важкою валізою речей – спогадів, з тягарем минулого, який вона ледве рухає, який нестерпно мучить її, який вона намагається кинути, забути, втопити у показному уявному зірковому весіллі. Прийде чоловік – «мотузка на шиї», в якому ще теплиться іскорка любові. І Реггеді Енн подарує надію.
«Я люблю тебе Реггеді Енн! І я люблю тебе Марсела!»

Георгій Бянов.

Фото: Одеського театру юного глядача ім.Ю.Олеші

«Реггеді Енн (Ганчір’яна Лялька)», Уільям Гібсон , Вік: 12+
Тривалість: 2 години з антрактом
Жанр: лірична клоунада в 2-х діях
Режисер-постановник – Олена Юзвак.
Сценографія та костюми – Людмила Войновська
Хореографія – Діана Костика
У виставі в різних складах грають:
заслужена артистка України Оксана Бурлай-Пітерова,
заслужена артистка України Валентина Гульченко,
заслужена артистка України Галина Топоркова,
Віктория Алексієва, Анастасія Белкіна, Олександр Бурлаченко, Софія Голуб, Єлизавета Горбенко, Олександр Давлятян, Віктор Ільченко, Павло Калинин, Олексій Кочетов, Яна Коломієць, Арина Кравчук, Михайло Манорик, Тетяна Полякова, Наталья Федорчак, Сергій Черноіваненко , Олена Юзвак.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56