Підписана угода про деблокаду портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний»

Сьогодні в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Вона передбачає створення демілітаризованих гуманітарних коридорів для вивезення продовольства з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Очікується експорт 20 млн тонн зерна, яке лежить на складах. Це дасть підтримку 400 млн соціально та економічно незахищеному населенню Африки та Азії та попередить голод. Також вивільнення українського зерна також може знизити світові ціни на продовольство.

Підписання такого документа на українських умовах стало можливим винятково завдяки Збройним Силам України, успіхи яких дозволили відстояти ключові для України умови, а саме – залишити повний контроль за територіальними водами Північно-Західного регіону Чорного моря.
У першу чергу це велика підтримка української економіки. Більше 20 млн тонн зерна вже лежить на складах ще з минулого року, новий врожай вже чекає на експорт.
 

 
Згідно із домовленостями, уся діяльність в українських територіальних водах здійснюватиметься під владою та відповідальністю України. Угода передбачає, що у Стамбулі під егідою ООН створюється Спільний координаційний центр (СКЦ) за участі представників України, Туреччини, ООН та росії, який займатиметься:
 
◾️ загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей
◾️ реєстрацією суден, що слідують в розблоковані українські порти
◾️ затвердженням графіків транзиту та заходу суден в порти.
 
Також створюються спеціальні інспекційні групи за участю всіх Сторін, які перевірятимуть судна на предмет наявності несанкціонованих вантажів і персоналу на борту, які прямують до українських портів або виходять з них.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56