Румунська сенаторка закликала “повернути” південь Одеської Області

В Румунії активізувалися ультраправі політики, які не без допомоги москви почали робити антиукраїнські заяви. Так румунська сенаторка Діана Шошоаке закликала “повернути” території, які раніше належали Румунії – це південь Одеської області та Буковину.

Вона заявила: “той факт, що румунська держава фінансує для України військову техніку та озброєння через НАТО, а також що через Румунію пройшло приблизно три мільйони українців-біженців, ми просимо Україну передати нам землі, на яких проживають наші брати-румуни”. Крім цього вона внесла 20 березня на розгляд парламенту документ “Закон про зміну закону 129/1997 про ратифікацію Договору про відносини добросусідства та співробітництва між Румунією та Україною” , за яким Румунія має денонсувати договір з Україною у 2027 році.

Після того, як розгорівся дипломатичний скандал і МЗС України ініціювало санкції проти Діани Шошоаке, вона пояснила, що “бажає уникнути насильницької етнічної асиміляції румунів в Україні”. За її словами, “наші румунські брати в Україні не мають права вчитися рідною мовою, є ризик втратити свою культурну ідентичність”.

Але треба нагадати Діані Шошоаке, що на півдні Одещини мешкають дуже багато національностей. Наприклад, там також живе багато болгар. Російські пропагандистські ЗМІ підхопили цю новину і роблять з Шошоаке “жертву”, на яку “напало українське МЗС”. Це дає привід підозрювати Шошоаке у змові з російськими фашистами – її заяви працюють для створення негативу про Україну.

   

Культурометр в Instagram




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56