Труханов прилетів до Парижу, де вирішується доля історичного центру Одеси

Сьогодні у Парижі проходить 18-а позачергова сесія Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На ній буде розглянута номінація України про включення об’єкту «Історичний центр міста-порту Одеса» до Списку Всесвітньої спадщини, яка знаходиться під загрозою через війну росії. У залі присутні міністр культури Олександр Ткаченко, мер Одеси Геннадій Труханов і постійний представник України при організації Вадим Омельченко.
 

 
Повідомляється, що росія намагалась виправити досьє, яке було підготовлено Одеською міською радою, Міністерством культури та інформаційної політики України у партнерстві з міжнародними експертами, а також намагалась виключити з порядку денного це питання. Але спроби провалилась. Російські наративи щодо Одеси не були розглянуті.
 
Безперервний розвиток Одеси як портового міста сягає 15-го століття. Відтоді і до 18- го століття включно воно було відоме як Хаджибей, із фортецею та гаванню. Завдяки порту місто стало феноменом культурного розмаїття та міжкультурного діалогу. В часи існування Російської імперії просувалося твердження про те, що місто засноване указом імператриці Єкатєріни ІІ у 1794 році. Однак рескриптом імператриці була лише підтримана ініціатива пере облаштування порту Хаджибей. Місто процвітало завдяки торгівлі та активній багатонаціональній спільноті мешканців. Натомість путінська пропаганда використала міф про «заснування Одеси імператрицею», який з’явився у 19 столітті, як один з приводів для територіальних претензій росії на українські міста та початок збройної агресії.

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56