В Одесі покажуть найкращій польський фільм “Зелений кордон” Агнешки Голланд

Спецпоказ фільму-переможця «Зелений кордон» в Одесі відбудеться 25 березня, 19:00 в кінотеатрі Мультиплекс(Gagarinn Plaza) з передмовою від ініціативи “Кіномісія”. Режисерка фільму Аґнєшка Голланд — номінантка на Премію «Оскар», добре відома українцям за фільмом «Ціна правди». Картина «Зелений кордон» заснована на реальних фактах гуманітарної кризи на кордоні Польщі й Білорусі, спричиненої режимом Лукашенка у 2021 році як частина «гібридної війни» проти Європейського Союзу. Фільмуванню передувало детальне дослідження проблеми, в тому числі інтерв’ю з біженцями, прикордонниками та активістами.

Головну нагороду 26-ї Польської кінопремії «Орли» за Найкращий фільм здобула стрічка Аґнєшки Голланд «Зелений кордон», попри політичну кампанію, яка була розгорнута у країні проти фільму та режисерки. Голланд також отримала Нагороду за Життєві досягнення.

 

До того як «Зелений кордон» отримав відзнаку головної кінопремії Польщі та став касовим хітом (2 місце серед усіх польських стрічок за кількістю зборів у 2023), цей фільм спричинив на батьківщині скандал. Він розпочався напередодні виборів із різкої критики стрічки радикальними політиками, оскільки в ній показана жорстокість не лише білоруських, а й польських прикордонників у ставленні до мігрантів із країн Близького Сходу й Африки. Бойкотувати картину закликали навіть президент Анджей Дуда та кілька міністрів. Політична атака супроводжувалася масованою кампанією з негативних коментарів й оцінок на рейтингових платформах — ще до виходу роботи на екрани. На захист режисерки виступили кінематографісти з усього світу, зокрема Федерація європейських кінорежисерів, Гільдія режисерів Америки, Європейська та Українська кіноакадемії.

Квитки: https://multiplex.ua/movie/355699

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56