В Одесі поставили драму епохи СРСР “Лебедине озеро. Зона” за сценарієм Параджанова

До 100-річчя з Дня народження відомого кінорежисера Сергія Параджанова в Одеському українському театрі поставили прем’єру – одноактну виставу за кіносценарієм Параджанова “Лебедине озеро. Зона”. Однойменний фільм представили на Каннському кінофестивалі 13 травня 1990 року, де він отримав нагороду ФІПРЕССІ та молодої критики. Фільм був показаний на Європейських та американських кінофестивалях і отримав похвалу кінокритиків за реалістичність кадрів несвободи людини у тоталітарному режимі СРСР.

Сергій Параджанов за 6 років ув’язнення створив 6 п’єс та 100 новел. Митець, який міг бачити та створювати красу за будь яких обставин та можливостей. “Лебедине озеро. Зона” – один з тієї спадщини. Спектакль-притча про лебедя-людину, якого заперто в радянському пам’ятнику. Молодий в’язень тікає із зони, ховається в металевому “Серпі та молоту”, якось намагається жити, навіть зустрічає кохання. Але Молох не відпускає, все повертається, життя гине в безвиході мерзотних зон, в парадигмі злодійських “законів”.

Унікальна естетика Параджанова намагається пробитись навіть в цих межах. І робота художника спектаклю Максима Лапко блискуче це підкреслює. Не відстає музичний ряд: спектакль дивиться єдиним подихом, усе виважено і збалансовано. Навіть постійні крики акторів, що намагаються бути почутими, достукатись до глядача, зрозумілі.
Вітаємо режисера-постановника Івана Орленка з яскравою роботою. Страшний та неймовірний матеріал втілено талановитими акторами з повною віддачею.

“Я дарую його тобі!” – казав Юрію Іллєнко про сценарій “Лебединого озера” Сергій Параджанов. Але ж він завжди усе дарував, тож тільки коли почались зйомки і Іллєнко побачив промзони Луганщини, зрозумів, що Параджанов не мав сил повернутись в це пекло. Іван Орленко знайшов сили і показав нащадок майстра глядачу.

   
 

Наш       




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56