В Одесі СБУ арештувала відеооператора, який знімав пропаганду для російського ТБ

СБУ затримала відеооператора Олександра С., який на замовлення росТБ знімав фейки про мобілізацію та Києво-Печерську лавру. Колись він працював оператором Одеського державного телебачення.

За даними слідства, на замовлення російської пропаганди чоловік погодився відзняти провокативне відео про мобілізацію в Україні. За 8 тисяч гривень він найняв свого знайомого на роль «воєнкома» місцевого центру комплектування. На відео «воєнком» розповідав як змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоб самому уникнути мобілізації.

Цей фейк вийшов в ефірі російського рен-тв, звідки його підхопили понад 20 пропагандистських інформресурсів, серед яких і найбільші федеральні телеканали. Також перевіряється причетність оператора до зйомки низки замовних сюжетів щодо подій, пов’язаних із Києво-Печерською лаврою.

Олександр С. після повномасштабного вторгнення закликав до підтримки окупантів і виправдовував їхні воєнні злочини у своїх соцмережах. Таким чином він потрапив у поле зору кремлівських пропагандистів та ввійшов з ними в контакт.

Обом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на її підтримку та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України). Їм загрожує покарання до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

   
 

Наш       

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56