В одеському музеї покажуть виставу, що заснована на історіях митців/мисткинь в ЗСУ

23 березня о 17:00 в приміщенні Одеського музею західного і східного мистецтва відбудеться показ та обговорення документальної вистави «Попіл мрій». Донорами історій для вистави стали митці/мисткині, які наразі перебувають у лавах ЗСУ. Герої та героїні – митці різних професій. Фотографія, кіно, драматургія, театральна педагогіка, акторство, режисура – поле їхніх мистецьких пошуків до 23 лютого 2022 року. Сьогодні на світ вони дивляться через приціл снайперської гвинтівки, міномету чи будь-якої іншої зброї, вони рятують життя і годують наших захисників.

Документальний театр – це форма сучасного театру, де немає сталого тексту або п’єса створюється під час роботи над виставою і головним являється текст без візуальних прийомів. Найголовніша мета документального театру – підняти дискурс у суспільстві, говорячи на болючі теми сьогодення.

Саме тому в репертуарі незалежного театру «Лютий», який створила Галина Джикаєва, переселенка з Криму, ставлять вистави присвячені нинішній війні, її осмисленню, виявленню та проговоренню проблем, які супроводжують нас зараз.

«Митці – мрійники, деміурги нової реальності і творці майбутнього. Але інколи відбувається історичне катастрофічне порушення звичної реальності і найкращі з кращих роблять те, що мусять, те, що правильно. Багато українських митців з перших днів повномасштабного вторгнення взяли до рук зброю і стали Воїнами», зазначає режисерка Галина Джикаєва.

Вони поділилися з нами своїми думками, відчуттями, роздумами і, дехто, мріями. Як війна міняє сонячну енергію творіння? Як притрушує попелом зі зруйнованого заводу дитячі мрії митців? Про це – вистава.

«Попри всі обставини це була розмова з сильною людиною. Це була розмова з творчою людиною. Це була розмова з тонкою душею, але дуже сильною особистістю. Це було, є і буде, це має увійти у історію. Це особлива історія для мене», ділиться акторка Богдана Ренк після розмови з донором історії.

Довідка. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну за даними Українського ПЕН станом на березень 2024 року загиблими вважаються 99 українських митців. Яким буде українське мистецтво після нашої Перемоги – пропонуємо глядачам поспілкуватись по її закінченню.

23 березня, 17:00 Одеський музей західного і східного мистецтва, вул. Пушкінська, 9 (вхід з боку вул.Грецької через браму). Вхід вільний.
В рамках проєкту заплановано також покази вистави у містах Чорноморську та Роздільна.

Проєкт реалізується за підтримки Імпульс.Трансформація.Платформа, Trust for Mutual Understanding та Movement Research в рамках реалізації спеціальної програми Фонд підтримки проєктів перформативного мистецтва в Україні 2023-2024.

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56