Вистави за п’єсами Лесі Українки покажуть в одеських театрах

Був сонячним вересень, жовтень – безхмарим, щойно похмурий листопад настав, а грудень чекає вже на черзі. На вулицях тиша, буває спокійно, або навпаки, над містом лунають тривожні сигнали… Однаково все. Театри Одеси не знають зупинки. Їх творче життя не згасало в умовах війни. Щоденні загрози ударів з повітря містян не лякали. В театрах на випадок цей передбачений штучний антракт в бомбосховищі десь до години. Тривога мине, повернуться до зали актори і глядачі. Вистава триває, театр – живе. Його творчий вогонь не згасає. Хоч іноді світла навколо нема, в ньому світло живе.

В умовах війни розважальні продовжують показувати. В театрах багато української та європейської класики. Від початку нового театрального сезону чудові вистави за Лесею Українкою – «Лісова пісня» (постановка Сергія Павлюка – Херсон) й «Мир тобі!» (прем’єра, постановка Олени Пушкіної, за п’єсою «Юда») покажуть в театрах–сусідах: Театрі юного глядача імені Юрія Олеші й Одеському обласному академічному драматичному театрі.

Дві такі буцімто різні п’єси. Втім, в обидвох герої між вибором шляху й долі, земним й піднесеним, духовним й матеріальним, коханням й зрадою, пристрастю та смиренністю, життям та небуттям.

Український міфологічний світ «Лісової пісні» – лякаючий, привабливий, пристрастний язичницький світ, яскраво представлений акторами Театру Олеші, світ мавок й русалок, світ «того, хто греблі рве» й «того, хто в скалі сидить», цей світ стогне в буденній жорстокості звичайного буття, плаче під ножами серпів землеробів, чахне в мареві їх «здорового» глузду й первісних, життєвих потреб. І «ми те всього вірніше губимо, що серцю нашому миліше».

«Мир тобі» й прощення! Проте немає ні того, ні іншого тепер у світі великого зрадника, який продав Вчителя. Тепер з ним образи минулого десь в кам’яністім полі, десь в пустелі. І з ними говорить доводиться йому, чи з совістю своєю, а поруч люцифер і Він, той самий…
20 листопада «Лісова пісня» має бути на сцені Театру імені Юрія Олеші (вул.Грецька 48а), а на 26 листопада в Одеському обласному академічному драматичному театрі (вул.Грецька 48) запланована прем’єрна вистава «Мир тобі».

Вони відбуться якщо вдасться відновити електрику зруйновану варварськими ракетними ударами російських окупантів. Наразі актори репетирують без світла. Так чи інакше вистави обов’язково відбудуться. Одеські театри чекають на Вас!

Георгій Бянов.
Фото: Микола Вдовенко

   
 

Анонси подій




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56