Україна дарує два судна с зерном для голодуючих у Африці

Україна безкоштовно надає 50 тисяч тон зерна країнам Східної Африки, які потерпають від посухи. Німеччина й Франція надає підтримку в доставці й розподіленні. Це безпрецедентний акт солідарності у воєнний час. Найближчими тижнями пшеницю буде завантажено на два судна у портах “Великої Одеси” й переправлено до двох країн Сомалійського півострова. Процесом доставки вантажу керує Всесвітня продовольча програма ООН.

Німеччина виділяє 14 мільйонів доларів США на фінансування перевезення, відвантаження й розподілення зерна до Ефіопії, а Франція візьме на себе витрати з доставки частини гуманітарного вантажу до Сомалі, повідомляє посольство Німеччині в Україні.

За підтримки Німеччини 1,6 млн осіб отримають пшеницю, якої їм вистачить на один місяць. Давно настав час для такої ініціативи. Ситуація на Сомалійському півострові критична. Більше чотирьох років там не було сезону дощів. Зернові висихають, тварини вмирають від спраги. Сотням тисячам людей загрожує голод. З цих причин Німеччина й Франція відкрито підтримують гуманітарну допомогу України.
 
Німецький Тимчасово повірений у справах пан Бертрам фон Мольтке зауважив з приводу цієї ініціативи: «Безкоштовне надання пшениці Україною створює приклад солідарності країн, які зіткнулися з величезними викликами, хоча й іншого роду. Ми щиро вдячні за таку благородну гуманітарну допомогу. Це – доказ того, що члени Європейського Союзу й Україна стоять на стороні людей Африки, які страждають від непрямих наслідків російської агресії».
 
Метью Голлінґворт, директор Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні зауважив: «Ми дякуємо Україні за цю щиру гуманітарну допомогу й високо цінуємо наше партнерство з урядами Німеччини й Франції, які швидко відреагували й уможливили це перевезення». Він додав: «Це – пряма підтримка екстреної продовольчої допомоги регіону в критичний момент, коли сотні тисяч людей знаходяться на межі виживання».
 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зауважив: «Україна завжди цінувала свою роль як гаранта глобальної продовольчої безпеки. Сьогодні, попри наші власні проблеми, ми надаємо гуманітарну допомогу Ефіопії та Сомалі, надсилаючи їм наше зерно на безоплатній основі. Цим ми хочемо показати людям в обох країнах, що ми дійсно піклуємося про них. Ми всі в одному човні й маємо підтримувати один одного в часи, коли Росія намагається нашкодити нам усім. Ми наполягаємо на збереженні чорноморської «зернової ініціативи» заради підтримки глобальної продовольчої безпеки».

   
 




2016-01-10-56
2016-01-10-56
2016-01-10-56